Romgaz precizează, într-un comunicat remis presei, că noua filială va prelua operarea depozitelor de înmagazinare aflate în concesiunea companiei, va opera activele care contribuie la desfăşurarea activităţii aflate în proprietatea SNGN Romgaz SA şi va prelua, în totalitate, personalul care desfăşoară activitatea de înmagazinare din cadrul societăţii, beneficiind de toate prevederile Contractului Colectiv de Muncă în vigoare la nivelul companiei.

Înmagazinarea subterană a gazelor naturale are un rol major în asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale, facilitând echilibrarea balanţei consum – producţie internă – import de gaze naturale, prin acoperirea vârfurilor de consum cauzate, în principal, de variaţiile de temperatură în scopul obţinerii de avantaje tehnice şi economice.

Mai mult, compania anunță că tarifele de înmagazinare pentru ciclul 2018-2019 vor fi făcute publice, printr-un ordin al Președintelui ANRE, până 1 aprilie 2018, adică la începerea ciclului de înmagazinare.

În prezent, compania deţine şase depozite de înmagazinare subterană a gazelor naturale situate în: Bălăceanca, Bilciureşti, Cetatea de Baltă, Gherceşti, Sărmăşel şi Urziceni, cu o capacitate totală de înmagazinare de 2,83 miliarde de metri cubi.

 

Președinte CA Romgaz: În următorii patru ani vom majora substanțial capacitatea de înmagazinare

Într-un interviu acordat revistei Capital, Liviu Nistoran, președintele Consiliului de Administrație, a declarat că Romgaz doreşte să-şi mărească semnificativ capacitatea de înmagazinare, aşa încât la începutul deceniului următor România să nu mai fie nevoită să apeleze la importuri de gaze pentru acoperirea consumului.

“Noi suntem cel mai mare furnizor de servicii de înmagazinare şi prin filialala pe care tocmai am înfiinţat-o vom extinde semnificativ capacităţile de înmagazinare în următorii patru ani. Vom apela si la fonduri europene pentru acest proiect. Avem în vedere extinderea capacităţii de înmagazinare la Bilciureşti, la Sărmăşel şi analizăm construcţia unor depozite mai mici”, a declarat Liviu Nistoran.

Totodată, oficialul companiei a precizat că în acest an Romgaz va realiza pentru prima data export de gaze, în cantităţi minore, pregătind “terenul“ pentru perioada următoare atunci când Transgaz va realiza conexiunile cu vecinii.
 

Interviul integral îl puteți citi aici: Liviu Nistoran, Romgaz: Analizăm toate variantele de dezvoltare, inclusiv exportul