Oferta publică inițială a Romgaz s-a finalizat cu succes, iar Ministerul Economiei va încasa 1,734 miliarde lei, adică 391 milioane euro. Prețul final de vânzare fost stabilit la 30 de lei pe acțiune, aproape de maximul stabilit la 32 de lei pe acțiune.
Oferta a fost suprasubscrisă de cinci ori per total, în timp ce investitorii mici au avut subscrieri de circa 1,1 miliarde euro. Oricum, oferta a fost un succes, iar cea mai mare parte a titlurilor vor rămâne la București.
Peste 60% din titlurile vândute, adică 39,94 milioane, vor fi acțiuni ce urmează să intre la BVB, lar restul, respectiv 20,86 milioane titluri, vor fi tranzacționate sub formă de certificate globale de depozit (GDR). Tranșa investitorilor mici a fost majorată de 15% la 20%.
Prețul final a fost stabilit la 30 de lei pe acțiune, ceea ce înseamnă că statul va încasa 1,734 miliarde lei, bani care vor merge, cel mai probabil, în acoperirea deficitului bugetar.
Străinii, indiferent dacă au cumpărat de la București sau de la Londra, sunt cumpărători majoritari, un procent de 60% dintre acțiuni fiind achiziționat de investitori instituționali din afara României. Dor 40% au ajuns la instituții și la investitori autohtoni.
Investitorii mici au cumpărat 20% din acţiuni, investitorii instituţionali români – 20%, o instituţie financiară internaţională a achiziţionat 13%, investitorii instituţionali străini în acţiuni – 11% din total, iar investitorii în certificate globale de depozit (GDR) – 36%.
În ceea ce priveşte investitorii instituţionali, 40% sunt din România, 27% din Marea Britanie, 16,5% în SUA, iar 5% din Polonia. Tranşa iniţială a micilor investitori a fost suplimentată cu 2,89 milioane acţiuni (5%), ajungând la 20% din oferta totală.
„Modul în care a fost receptată Oferta Publică Inițială a Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din zona Centrală și Estică a Europei și cel mai mare furnizor de gaze naturale din România, este o reflectare a apetitului investitorilor pentru o expunere de înaltă calitate față de sectorul energetic din România. Angajamentul nostru pentru un program ambițios de liberalizare a prețului pieței a sprijinit succesul Ofertei atât pentru investitorii din România cât și pentru cei internaționali. Această Ofertă Publică Inițială, în premieră, pentru privatizarea unei companii din România este o platformă pentru a prezenta investitorilor și alte sectoare ale economiei românești, care au un potențial semnificativ pentru creștere și dezvoltare”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Delegat pentru Energie.
„Oferta Publică a fost un pas important în strategia Romgaz de a deveni un lider regional în explorarea, producția și furnizarea de energie. IPO-ul s-a bucurat de cerere de înaltă calitate din partea investitorilor în toate regiunile unde Oferta a fost făcută. Stabilirea cu succes a prețului pentru Oferta noastră este un sprijin clar pentru potențialul Romgaz și reflectă forța apetitului investitorilor pentru creșterea industriei gazului în România. Asteptăm cu interes listarea pe Bursa de Valori București și tranzacționarea Certificatelor de Depozit, pe Bursa de la Londra”, a spus și Virgil Metea, directorul general al Romgaz.
GDR-urile sunt așteptate să fie tranzacționate pe data de 12 noiembrie.