Romgaz își extinde activitatea pe piața furnizării de gaze naturale

Romgaz, compania energetică emblematică a României, se pregătește să devină furnizor de gaze naturale. Dacă procedurile de achiziție și implementare vor decurge conform planului, primele oferte pentru consumatorii casnici și non-casnici mici ar putea fi disponibile în anul 2025, a anunțat Ministerul Energiei. Această extindere a activității vine într-un context regional dificil, dar cu oportunități semnificative.

UPDATE „E timpul ca România să joace în liga mare”, a spus Burduja

„Este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care o companie românească de profil îi face în ultimii ani. Este deopotrivă o dovadă de curaj, dar şi una de încredere în propriile capacităţi de a performa pe o piaţă competitivă. Ca ministru al Energiei, sunt mândru şi îi felicit pe cei care s-au angajat la acest efort”, afirmă Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook.

Potrivit demnitarului, primele oferte destinate clienților casnici și non-casnici sunt așteptate spre sfârșitul acestui an, după finalizarea procedurilor de achiziție și implementare a soluțiilor digitale pentru gestionarea fluxului de clienți, proceduri care au fost inițiate în prezent.

„Este important ca fiecare român să intre pe site-ul ANRE şi să aleagă cele mai bune oferte ale furnizorilor. O concurenţă mai mare, într-o piaţă funcţională şi transparentă, va aduce facturi mai mici pentru toţi românii, afirmă Sebastian Burduja

Burduja spune că intrarea Romgaz pe piaţa de furnizare este doar o etapă într-un plan mai amplu.

„Mandatez atât Romgaz, cât şi Hidroelectrica, să caute oportunităţi de extindere a activităţilor pe piaţa regională. Este timpul ca România să joace în liga mare. Avem resurse, oameni pregătiţi şi o nouă strategie energetică naţională, adoptată anul trecut, prima după 17 ani”, afirmă Burduja.

Ministerul Energiei a salutat inițiativa strategică a Romgaz, subliniind că acest proiect va contribui semnificativ la consolidarea securității energetice a României și va sprijini digitalizarea sectorului energetic. Un prim pas în implementarea acestui proiect a fost publicarea caietului de sarcini pentru achiziționarea unui software modular, dedicat gestionării unui număr mare de clienți. Acesta va facilita furnizarea de gaze naturale într-un mod eficient și sigur, la prețuri competitive pentru consumatori.

Un proiect strategic pentru România

Sebastian Burduja a anunțat că, odată cu operaționalizarea cloudului guvernamental și CRISCE, se va urmări integrarea soluțiilor de inteligență artificială pentru optimizarea consumului și reducerea pierderilor de gaze naturale. În plus, va fi implementat un sistem digitalizat de monitorizare a rețelei, iar modificările legislative vor susține echilibrarea cererii și ofertei de energie prin tarife diferențiate.

„Urmărim ca Romgaz şi alte companii de stat să integreze, odată cu operaţionalizarea cloudului guvernamental şi al CRISCE, soluţii de inteligenţă artificială pentru optimizarea consumului şi reducerea pierderilor de gaze naturale. Vom implementa în viitorul apropiat şi un sistem complet digitalizat de monitorizare a reţelei, făcând din România un model de inovare şi eficienţă în Europa Centrală şi de Est. Pregătim în paralel şi o serie de modificări legislative pentru a încuraja sistemele de tipul demand side management şi demand response, inclusiv tarife diferenţiate pentru a susţine echilibrarea cererii şi ofertei de energie la preţurile cele mai bune pentru clienţi”, a mai precizat Burduja.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

În viitorul apropiat, se preconizează că Romgaz și alte companii de stat vor integra soluții de inteligență artificială în operațiunile lor, având ca scop optimizarea consumului și reducerea pierderilor de gaze naturale. Ministerul Energiei urmărește și implementarea unui sistem complet digitalizat de monitorizare a rețelei, ceea ce va transforma România într-un model de inovare și eficiență în Europa Centrală și de Est.

Provocările și oportunitățile pe termen mediu

Pe termen mediu, Ministerul Energiei va încuraja companiile de stat, inclusiv Romgaz, să își extindă operațiunile și pe piețele din regiune, după obținerea unor rezultate pozitive pe piața locală. De asemenea, se lucrează la modificări legislative care să sprijine implementarea unor sisteme eficiente de tip demand-side management și demand-response, inclusiv prin tarife diferențiate pentru a echilibra cererea și oferta de energie la prețuri accesibile pentru consumatori.

Această inițiativă face parte dintr-un plan amplu de modernizare și digitalizare a sectorului energetic din România, care va asigura un acces mai larg la gaze naturale și va sprijini tranziția către o energie mai eficientă și mai sustenabilă.