Romgaz şi SOCAR vor construi un terminal de regazeificare la Marea Neagră
Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze naturale din România, a semnat miercuri, 19 octombrie 2022, un Memorandum de Înţelegere cu SOCAR, compania naţională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, prin care vor construi împreună un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare la Marea Neagră, dar şi alte instalaţii şi facilităţi necesare în scopul transportului de gaze naturale din zona caspică în țara noastră.
„Romgaz şi SOCAR, compania naţională petrolieră a Republicii Azerbaidjan, au semnat astăzi, 19 octombrie 2022, la Bucureşti, un Memorandum de Înţelegere care pune bazele unei noi colaborări între cele două companii. Prin acest Memorandum de Înţelegere cele două companii oficializează intenţia lor de a explora oportunităţile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum şi alte instalaţii şi facilităţi necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România”, a anunțat, miercuri, Romgaz.
Romgaz și SOCAR îşi propun să iniţieze elaborarea în comun a unui studiu care să identifice fezabilitatea tehnică, financiară şi comercială a unui asemenea proiect. În baza rezultatelor obținute, vor demara negocieri în vederea încheierii unui acord privind termenii şi condiţiile de dezvoltare a proiectului GNL Marea Neagră.
„În contextul energetic actual, iniţiativa celor două companii reprezintă o nouă oportunitate de asigurare a accesului pieţei din România şi a celor din regiune la resurse de gaze naturale din zona Mării Caspice cu impact pozitiv semnificativ asupra siguranţei energetice a statelor din Europa Centrală şi de Sud-Est”, a explicat Romgaz.
Despre SOCAR
SOCAR este compania petrolieră deținută în totalitate de statul Azerbaidjan (The State Oil Company of Azerbaijan Republic). Este renumită la nivel mondial pentru activitățile sale de extracție de petrol și gaze naturale și producția a numeroase sortimente de produse petroliere și petrochimice.
Începând cu anul 2011, SOCAR a intrat pe piața din România prin subsidiara SOCAR Petroleum S.A., urmând să dezvolte o rețea solidă de benzinării la nivel național. A devenit unul dintre jucătorii importanți pe piața distribuției de carburanți din România.
Un domeniu paralel în care activeaza SOCAR Petroleum pe piața din România și din țările învecinate este cel al importului, recomercializării și distribuției de produse provenite din industria petrochimică, precum:
- Metanol;
- Uree Granulara;
- Polietilena si Polipropilena de diferite tipuri și densități;
- Acool Isopropilic (IPA);
- Monoetilenglicol (MEG).