Recent, Romgaz a decis să se retragă din proiectele a două perimetre petrolifere din Polonia, unde deţine 30%.
"Romgaz mai are o participaţie de 25% în trei perimetre petrolifere din Slovacia, şi o cotă similară în acordurile de operare în comun, corespunzătoare, încheiate între parteneri, aferente celor trei perimetre. Proiectul se află în faza de culegere a datelor prin sonde de explorare ce urmează să fie forate la începutul anului 2016", au precizat oficialii companiei.
Ei au subliniat că Romgaz a decis demararea procesului de retragere din proiectele din Polonia pe baza rezultatelor lucrărilor de achiziţie seismică, coroborat cu rezultatul negativ al forajului sondei Sosna-1 din perimetrul Torzym şi cu prognoza de evoluţie a preţului petrolului.
"În anul 2013, Romgaz a hotărât să-şi reducă riscul în explorare prin găsirea unui nou partener. Demersurile efectuate împreună cu ceilalţi parteneri sau doar de către Romgaz nu au condus la nici un rezultat. Lucrările de explorare sunt unele dintre cele mai mari purtătoare de risc din industria extractoare de hidrocarburi, tocmai de aceea este o practică comună asocierea sau modificarea asocierilor pe durata unui proiect. Fiecare companie îşi calculează gradul de risc pe care este dispusă să şi-l asume, în perspectiva unei oportunităţi de descoperire a noi zăcăminte. Pentru Romgaz, în ceea ce priveşte perimetrele Cybinka şi Torzym din Polonia, este momentul să ne retragem din proiect acum", au mai spus oficialii producătorului român de gaze.
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Romgaz va aproba, în şedinţa din 27 ianuarie, retragerea companiei din proiectele de explorare petrolieră pe care le derulează în Polonia, potrivit convocatorului AGEA.
Astfel, ordinea de zi prevede 'aprobarea retragerii Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA din calitatea de partener în cadrul acordurilor de parteneriat încheiate cu Aurelian Oil and Gas Poland şi Sceptre Oil and Gas pentru desfăşurarea de operaţiuni petroliere în perimetrele Cybinka şi Torzym din Polonia; (retragerea – n.r.) din calitatea de acţionar comanditar în cadrul celor două societăţi în comandită simplă Energia Cybinka sp.z.o.o.sp.k şi Energia Torzym sp.z.o.o.sp.k'.
Romgaz a intrat în 2008 în aceste proiecte de explorări petroliere din Polonia, unde deţine o cotă de 30%.
Romgaz va încheia anul 2015 cu un profit brut de 1,345 miliarde de lei, potrivit Bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat, în scădere faţă de profitul brut estimat în varianta iniţială de buget, care se cifra la 1,85 miliarde de lei, potrivit unui document remis Bursei de Valori Bucureşti în luna noiembrie.
Romgaz a încheiat primele nouă luni din 2015 cu un profit net de 975,33 milioane de lei, în scădere cu 138,66 milioane lei (-12%) faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 1,113 miliarde de lei. De asemenea, în intervalul ianuarie – septembrie din acest an, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 2,93 miliarde de lei, comparativ cu 3,29 miliarde de lei realizată în aceeaşi perioadă a anului 2014, rezultând astfel o scădere cu 11%. AGERPRES