Romgaz va plăti peste 12 milioane de dolari dacă va intra în parteneriatul ExxonMobil - OMV Petrom pentru explorarea şi dezvoltarea perimetrului Midia din Marea Neagră, însă are dreptul să facă acest lucru doar dacă acolo se descoperă zăcăminte comerciale, se arată în prospectul de listare a Romgaz.
La 13 februarie 2013, Romgaz a semnat un acord cu OMV Petrom şi Exxon prin care compania de stat are opţiunea de a achiziţiona 10% din perimetrul de mare adâncime Midia din Marea Neagră.
‘În momentul exercitării opţiunii de către Romgaz, compania trebuie să plătească o sumă iniţială de 9 milioane de dolari, iar, ulterior primei producţii comerciale, să plătească încă 3 milioane de dolari plus 10% din valoarea totală a costurilor de explorare suportate de ExxonMobil şi OMV Petrom până la data notificării descoperirii comerciale, plus o sumă reprezentând dobânda aferentă calculată între momentul efectuării costurilor explorare şi până la data plăţii de către Societate (Romgaz – n.r.). Costurile de dezvoltare cu care Romgaz va contribui începând cu anul 2016 sunt estimate la 10 milioane de dolari’, se arată în prospect.
Exxon şi Petrom au cumpărat în octombrie 2012 drepturile de concesiune asupra acestui perimetru de la consorţiul Sterling Resources – Petro Ventures Europe. Achiziţia nu a fost finalizată, întrucât încă aşteaptă să fie aprobată de Guvern.
Potrivit prospectului, Romgaz are dreptul de a-şi exercita opţiunea de a achiziţiona 10% din acest perimetru timp de două luni din momentul în care primeşte o notificare de la Exxon şi Petrom cu privire la faptul că cele două companii au descoperit zăcăminte comerciale în acest perimetru şi au notificat Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în acest sens.
‘Contractul de opţiune prevede că, în cazul în care are loc o schimbare de control în Societate, în urma căreia Societatea este controlată de către o entitate cu care ExxonMobil sau OMV se consideră, la simpla lor apreciere, impietate să aibă relaţii comerciale şi/sau având interese contrare, atunci ExxonMobil sau OMV Petrom, după caz, va avea dreptul de a înceta contractul de opţiune’, se mai arată în prospectul de listare.
De asemenea, Romgaz deţine câte 10% din alte două perimetre din Marea Neagră, Trident şi Rapsodia, unde Lukoil are o participaţie de 72%, iar Vanco Internaţional deţine 18%.
Oferta publică iniţială de listare a 10% din Romgaz se va derula în perioada 21-31 octombrie, iar intervalul de preţ este 24-32 lei pe acţiune.
Sursa: Agerpres