De la acordarea ajutoarelor pentru reîntoarcerea voluntară din Franţa şi reintegrarea romilor originari din România, în septembrie 2006, peste 420 de proiecte au fost finanţate prin Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare, scrie ziarul La Croix.
Acest lucru reprezintă extrem de puţin raportat la cei 20.000 de romi de origine română care au fost repatriaţi din Franţa din 2006 şi care, foarte adesea, s-au reîntors aici. Şeful misiunii OFII de la Bucureşti, Fabrice Basile, afirmă totuşi că s-a înregistrat o rată de reuşită de 85 % în perioada decembrie 2008 – noiembrie 2009. „Din cele 140 de persoane care au primit subvenţii, numai 14 şi-au abandonat afacerea şi s-au reîntors în Franţa”, precizează acesta.
Ziarul La Croix publică un reportaj dintr-un sat din judeţul Buzău (sud-estul României), Calvini, în care pe străzi se pot vedea o grămadă de maşini înmatriculate în regiunea pariziană. Din cei 5.000 de locuitori ai comunei, aproape 40 % sunt romi. Majoritatea au un venit de 25 de euro lunar, ajutorul social acordat de statul român.
Mulţi dintre ei şi-au încercat norocul în Hexagon, au beneficiat şi de ajutorul acordat de statul francez pentru repatriere şi reintegrare, 300 de euro pentru un adult şi 100 de euro pentru un copil. Cu banii obţinuţi, unii şi-au deschis o afacere în comună, mai ales cu materiale de construcţie. Dar, nu au rezistat concurenţei marilor magazine şi au dat faliment, iar intenţia lor este de a se reîntoarce în Franţa, pentru că ‘oricum acolo este mai bine’.
„Ceea ce trebuie în Calvini este să se asigure locuri de muncă, nu să se acorde subvenţii. Franţa ar trebui să investească în crearea unei uzine care ar duce la reducerea numărului de şomeri”, afirmă Mircea Stoica, reprezentantul comunităţii rome în cadrul primăriei, care regretă faptul că nu a fost niciodată contactat de OFII.
La sfârşitul lui iulie, guvernul român a hotărât crearea unui post de secretar de stat însărcinat cu reinserţia romilor. Eric Besson, ministrul francez al imigraţiei, şi Pierre Lellouche, secretar cu afacerile europene, sunt aşteptaţi la Bucureşti la 9 şi 10 septembrie.
SURSA: Agerpres