Rompan spune că de aici, rezultă produse alimentare de calitate slabă.
"Evaziunea fiscală determină o luptă inegală în piaţă. Evaziunea fiscală se menţine încă la cote destul de ridicate. Cel care respectă legea trebuie să facă nişte produse măcar la acelaşi preţ pe care îl practică cel care fură. De aici, avem de foarte multe ori produse alimentare de calitate slabă, tocmai din cauza faptului că instituţiile statului nu îşi fac treaba". a declarat, marţi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan), Aurel Popescu, într-o conferinţă de specialitate.
"Producem mult şi aruncăm mult. Noi, de multe ori, facem legi mai drastice. De exemplu, ANSVSA-ul (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – n. r.) a făcut o procedură de returnare a produselor foarte complicată şi, atunci, mari cantităţi de produse alimentare sunt aruncate şi nu pot fi date nici măcar animalelor. Vom lucra în continuare cu Autoritatea pe acest subiect. De asemenea, vom avea discuţii şi cu Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului vizavi de termenele de valabilitate a produselor", a menţionat Popescu.
Preşedintele Rompan a adăugat că educaţia consumatorului, atât în familie, cât şi în şcoli, reprezintă una dintre soluţiile prin care se poate reduce risipa alimentară.
'Cred că toţi trebuie să avem în vedere educaţia consumatorului, în familie, în şcoală, prin reţelele de magazine. Trebuie să lucrăm, pentru că este păcat ca milioane de oameni să moară de foame şi noi să ne batem joc de mâncare. Executivul trebuie să adopte legi care să conducă la eliminarea acestei risipe alimentare', a subliniat Aurel Popescu.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în România, cea mai mare risipă se raportează la nivelul gospodăriilor populaţiei (49%), urmate de cele din sectorul industriei alimentare (37%), retail (7%), alimentaţiei publice (5%), respectiv agricol (2%).
Românii susţin că principalele motive care îi fac să arunce mâncarea la gunoi sunt degradarea rapidă (26%), estimarea greşită a cantităţii de alimente care se consumă la o masă (21%), dar şi cumpărăturile în exces (14%), conform unui studiu realizat de InfoCons şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).
Alimentele care ajung cel mai des la gunoi, în România, sunt mâncărurile gătite (25%), pâinea sau produsele de panificaţie (21%), legumele (19%) şi fructele (16%).
Federaţiile şi asociaţiile reprezentative din domeniul alimentar şi din cel de ambalaje au participat, marţi, la conferinţa de lansare a campaniei de responsabilitate socială "Reducem risipa alimentară. Preţuim hrana', iniţiată de Asociaţia Facem România Bine, în parteneriat cu Eurexpo şi Romexpo.
Evenimentul a avut loc în marja expoziţiei internaţionale Pack Expo, organizată la Romexpo, dedicată tehnologiilor pentru producţia de ambalaje şi soluţii de ambalare.
Campania "Reducem risipa alimentară. Preţuim hrana!' îşi propune să sensibilizeze opinia publică în legătură cu protejarea resurselor naturale şi a risipei de hrană, dar şi referitor la promovarea unei împachetări corecte, ca măsură concretă de reducere a deşeurilor.
AGERPRES