Doar pentru acest an, grupul Rompetrol vrea să investească peste 10 milioane de dolari în acest perimetru, investiţiile vizând explorarea pentru stabilirea potenţialului resurselor, se menţionează în comunicat.
Perimetrul Zegujani (judeţele Mehedinţi şi Gorj) este deţinut în concesiune de companie din anul 2004. Sonda Lupşa – SAT 1 se află în apropierea satului Samarineşti (Gorj) şi a fost proiectată să atingă o adâncime de 4.200 de metri.
“Rompetrol are o experienţă de peste 30 de ani în domeniul explorării şi producţiei de ţiţei şi gaze, precum şi în asigurarea serviciilor la sondă, iar intensificarea activităţilor şi în România, atât în cele 5 perimetre ale Grupului, cât şi în furnizarea de servicii pentru parteneri, este o evoluţie firească. Cu sprijinul unicului nostru acţionar – KazMunayGas, vrem să ne consolidăm în perioada următoare prezenţa în regiunea Mării Negre, dar şi să continuăm investiţiile în perimetrele pe care le deţinem în concesiune”, a declarat Gheorghe Georgescu, director Rompetrol SA.
Anul trecut, Rompetrol a început lucrările de foraj şi în perimetrul Focşani, aflat în concesiunea companiei din 2005. De asemenea, în celelalte concesiuni deţinute, Satu Mare, Greşu şi Nereju, compania desfăşoară lucrări de explorare în colaborare cu diverşi partenerii.
Citiţi şi: Rompetrol se concentrează asupra dezvoltării lanțului de distribuție
Rompetrol are un portofoliu de lucrări de servicii la sondă în România, Libia, Kazahstan, planurile strategice urmărind consolidarea poziţiei pe aceste pieţe dar şi începerea de proiecte noi în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.Grupul Rompetrol are o experienţă în explorare şi producţie de peste 30 de ani în 24 de ţări de pe patru continente.
Rompetrol este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa românească de carburanţi, având peste 700 de staţii. Grupul deţine şi Petromidia, rafinăria cu cea mai mare capacitate de procesare din România, după investiţiile realizate de investitori, prin care capacitate de rafinare a crescut de la 3,5 milioane de tone pe an la 5 milioane de tone de ţiţei pe an. Investiţiile KazMunayGas în Rompetrol din momentul achiziţiei şi până în prezent se ridică la aproximativ 4 miliarde de dolari, dintre care în jur de 2 miliarde USD sunt investiţii cu impact direct în economia României.
420 de milioane de dolari a fost investită în programul de modernizare a Rafinăriei Petromidia şi 100 de milioane de dolari au mers către construcţia unui terminal maritim în largul Mării Negre, care a permis companiei Rompetrol o reducere semnificativă a cheltuielilor legate de aprovizionarea cu ţiţei, iar României să beneficieze de o alternativă suplimentară de aprovizionare cu ţiţei prin portul Constanţa.
Citiţi şi: Sectorul petrolier, polul investiţiilor din economia românească