Creditul a fost pregătit de KazMunayGas şi Rompetrol Group, iar grupul bancar italian UniCredit a coordonat această tranzacţie.

Principalii subscriitori (bookrunners) ai creditului Rompetrol au fost UniCredit Bank Austria AG, Citibank, JP Morgan şi The Royal Bank of Scotland.

Această facilitate reprezintă primul împrumut sindicalizat al Rompetrol din ultimii ani, după ce KazMunayGas a obţinut un credit de un miliard de dolari în 2011. Tranzacţia reprezintă, de asemenea, primul împrumut sindicalizat din acest an pentru o companie care se împrumută din România.

Rompetrol Downstream operează la nivel naţional peste 760 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, staţii Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 de metri cubi). Din acestea, 450 sunt staţii de distribuţie carburanţi, cota de piaţă a companiei fiind de aproximativ 16%.

În luna august 2007, KazMunaiGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25% pe care o mai deţinea la The Rompetrol Group către compania KazMunayGas, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

De asemenea, KazMunaiGas a anunţat anul trecut că a investit 800 milioane de dolari în modernizarea Rompetrol şi că intenţionează să finalizeze modernizarea rafinăriei până în 2012.
Sursa: Agerpres