Valoarea serviciilor vizate de licitația organizată de OMV Petrom este estimată între 1,127 miliarde lei și 9,076 miliarde lei, potrivit anunțului lansat în sistemul electronic de achiziții publice în iunie. Zonele de producție vizate sunt Oltenia, Muntenia, Muntenia de Vest, Moesia, Moldova și Crișana.
În sistem au apărut și numele firmelor care sunt interesate să participe la licitația organizată de compania petrolieră. Este vorba despre șase consorții de firme, iar unul dintre ele este condus de firma Rominserv SRL, care face parte din Grupul Rompetrol-KMGI, și este chiar contractorul său general. Din acest consorțiu mai fac parte Siemens, CIS Gaz dar și o altă companie din grupul Rompetrol specializată în servicii de suport pentru industria petrolieră, Rompetrol Well Services.
Rominserv este contractorul general al Grupului Rompetrol, susţinând dezvoltarea operaţiunilor şi activităţilor acestuia de rafinare, marketing şi trading, dar şi explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport. Rominserv a preluat în 2001 activităţile şi experienţa dobândită de Rompetrol SA (înfiinţată în 1974, cu ample proiecte în state precum Turkmenistan, Rusia, Irak, Serbia, Yemen, Sudan, Angolo, Egipt, Iordan, Mozambic şi Iugoslavia). De când Rompetrol a fost preluat de compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas, Rominserv s-a ocupat inclusiv de modenizarea rafinăriilor de acolo.
Petrom și Rompetrol sunt cele mai mari companii petroliere din România, competitori direcți pe piața carburanților. Cele două companii operează, pe lângă rețelele de distribuție a carburanților, cele mai mari două dintre cele trei rafinării din România, Petromidia Năvodari și Petrobrazi Ploiești.
Câștigător al licitației privind inversarea fluxului de gaze de la Isaccea, unul dintre proiectele strategice ale României
Rominserv SRL, contractorul general al grupului Rompetrol (KazMunaiGas International-KMGI), a câștigat licitația organizată de Transgaz pentru inversarea fluxului de gaze (reverse flow) de la Isaccea, unul dintre proiectele strategice ale României.
Rominserv a câștigat contractul în urma unei licitații deschise organizate de Transgaz, venind cu cea mai bună ofertă. Valoarea contractului este de 13,7 milioane de euro, iar lucrările vor dura 24 de luni, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Compania românească a avut cel mai bun raport calitate-preț, componenta financiară reprezentând 90% din punctaj, iar cea tehnică, și anume planul de management al calității lucrărilor efectuate, restul de 10%.
Contractul se referă la „Înlocuirea stației de măsurare gaze naturale SMG Isaccea 1”, de pe conductele de tranzit ale gazelor din Dobrogea, Isaccea-Negru Vodă, prin care gazele rusești ajung în România, Bulgaria și Grecia. Acesta este un proiect strategic al Transgaz, înscris în strategia de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale în următorii zece ani.
Tehnic, proiectul presupune „înlocuirea unei instalații tehnologice existente pe amplasament cu o instalație tehnologică nouă care să asigure condițiile de reverse flow, precum și a realizării instalațiilor de utilități și a amenajărilor privind construcțiile, căile de acces și a platformelor necesare funcționării în condiții de deplină siguranță a obiectivului nou proiectat”.
SMG Isaccea 1 asigură tranzitul gazelor rusești spre Bulgaria. Între Isaccea şi Negru Vodă, Dobrogea este traversată de trei conducte de gaz, care au fost construite şi, până de curând, operate exclusiv de Gazprom prin care gazul rusesc tranzitează România, cu destinaţia Bulgaria şi, mai departe, Grecia şi Turcia. Gazprom a pierdut, partial până acum dreptul exclusiv de a transporta gaze pe aceste conducte, care pot fi folosite în parte şi de alţi operatori. Această operaţiune de inversare a fluxului de gaze este necesară pentru a permite „curgerea” gazului și în sens invers, după interconectarea cu sistemul românesc, adică din România spre Ucraina.
De ce este necesară inversarea fluxului
Primul este posibilitatea de a se exporta gaze din România în Ucraina, ceea ce în teorie ar crește apetitul pentru o decizie finală de exploatare a vastelor resurse de gaze din Marea Neagră.
Al doilea este și mai important: în ultimul timp se vorbește tot mai mult despre posibilitatea ca Gazprom să nu mai folosească ruta ucraineană-cea care se prelungește la noi prin aceste condute, pentru alimentarea Balcanilor, caz în care și România ar fi afectată. În acest sens, este aproape gata un nou gazoduct, Turk Stream, prin care gazele rusești ajung prin Marea Neagră în Turcia, cu ramificație în Bulgaria. Așadar, în cazul în care Gazprom alege să renunțe la ruta ucraineană, inversarea fluxului la Isaccea presupune inclusiv posibilitatea ca în România să intre gaze rusești care vin din sud, dinspre Bulgaria.