Grupul Rompetrol a solicitat vineri Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) o nouă amânare a termenului pentru depunerea rapoartelor de evaluare la Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR), care expiră luni, 30 noiembrie, au declarat surse din Comisie.
„Cei de la Rompetrol au trimis vineri, prin BRD, o solicitare prin care vor o nouă amânare, deci, sigur, azi nu vor depune nimic la Comisie. În prima şedinţă din această săptămână se va stabili ce sancţiuni vor fi aplicate, pentru că nici cererile anterioare de amânare a termenelor nu au fost aprobate”, au afirmat sursele citate.
CNVM a solicitat, săptămâna trecută, grupului Rompetrol să depună până luni, 30 noiembrie, rapoartele de evaluare la Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, documentaţia fiind necesară stabilirii preţurilor din ofertele de preluare la cele două companii. Totodată, Comisia a sancţionat cu avertisment grupul pentru că nu a prezentat rapoartele de evaluare cerute de instituţie până la data de 20 noiembrie.
Întrucât Rompetrol nu a respectat noul termen stabilit de CNVM, instituţia are posibilitatea să sancţioneze grupul cu o amendă a cărei valoare poate ajunge până la 5% din capitalul social al grupului.
Care sunt riscurile
Potrivit raportului anual din 2008 al The Rompetrol Group, capitalul social al grupului este de 140.610 de dolari. Astfel, amenda maximă pe care CNVM ar putea să o aplice grupului Rompetrol ar fi de 7.030,5 dolari.
Anterior avertismentului decis de CNVM săptămâna trecută, The Rompetrol Group a solicitat Comisiei să accepte rapoartele de evaluare prezentate în octombrie pentru ofertele de preluare sau să prelungească până la 8 decembrie termenul de depunere a noilor documente. Autoritatea a respins însă plângerea grupului şi a stabilit că rapoartele trebuie depuse cel târziu până la 30 noiembrie.
The Rompetrol Group a anunţat la 26 august că va derula oferte de preluare la Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Well Services, însă lansarea acestor operaţiuni a fost amânată deoarece rapoartele de evaluare nu au fost realizate conform cerinţelor CNVM, iar documentaţia solicitată ulterior de Comisie nu a fost încă întocmită.
Comisia a menţionat că la realizarea primelor rapoartele de evaluare a fost evitată folosirea metodei „abordării pe bază de venituri”, formulă care ar influenţa semnificativ preţul din ofertele de preluare. CNVM a solicitat la 22 octombrie un nou raport de evaluare realizat de un alt evaluator independent, care să cuprindă atât „abordarea pe bază de venit”, cât şi calculul activului net pe acţiune pentru fiecare companie în parte.
SURSA: Mediafax