KazMunaiGaz (KMG) va lua decizia finală în privinţa răscumpărării obligaţiunilor până la finele lunii septembrie şi ia în considerare să aibă Guvernul ca partener în rafinărie, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitri Grigoriev.
„Vrem să respectăm toate condiţiile din instrumentul hibrid (contractul privind obligaţiunile – n.r.) şi decizia finală va fi luată la finele lunii septembrie”, a afirmat Grigoriev.
El a menţionat că grupul kazah KazMunaiGaz este angajat să exporte în România 4-5 milioane tone de ţiţei anual, echivalent cu producţia totală a României, şi că rafinăria Petromidia trebuie să funcţioneze, chiar dacă este pe pierderi.
„În opinia noastră, această companie are un viitor şi, mai devreme sau mai târziu, va răsări soarele şi pe strada noastră”, a continuat Grigoriev.
El a adăugat că grupul kahaz a investit 1,8 miliarde dolari din 2007 „în principal în economia României” şi a continuat să păstreze forţa de muncă, de aproape 10.000 de angajaţi în 12 ţări.
„Vrem să dezvoltăm infrastructura şi să păstrăm activă forţa de muncă. (…) Plătim 1,5 miliarde dolari în taxe anuale”, a mai spus Grigoriev.
The Rompetrol Group, deţinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde de lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Până în prezent, compania a plătit statului mai puţin de 10% din împrumutul de 570 milioane euro care ajunge la scadenţă la sfârşitul lunii septembrie, iar pentru restul sumei Finanţele ar putea primi acţiuni în companie.
Astfel, statul ar putea redeveni acţionar la Petromidia, la peste 10 ani de la privatizare.