Preţul oricărui instrument financiar este numai o percepţie a participanţilor, referitoare la valoare. Când totul este deprimant, o mică scânteie poate produce explozia de care unii au nevoie ca să vândă sau să reducă din pierderile suferite. Reversul apare când euforia duce la spargerea balonului.

Dacă nu ar fi cei care cumpără, pieţele nu ar mai exista. Aşa că le mulţumim celor care cumpără pe ştiri şi cotizează la menţinerea în viaţă a bursei. Este binecunoscut faptul că ştirile sunt licăriri pe un grafic bursier; ceea ce contează este trendul. Într-unul descendent, ştirile pozitive au viaţă scurtă, cu efecte dăunătoare sănătăţii financiare a celor care tranzacţionează ţinând seama de ele. Recent, în atmosfera dezolantă a bursei româneşti, a apărut cu mare tam-tam o ştire referitoare la obligativitatea unor emitenţi de a face ofertă publică (detaliile probabil sunt cunoscute) conform unor norme europene. Acţiunile RRC erau în centrul discuţiei, aşa că, din cer senin, RRC face gap dublu G1/G2 şi aşteaptă noi cumpărători. Statistica şi istoria joacă un rol important în viaţă şi la bursă. Aşa că te uiţi în spate şi vezi ce a urmat după alte ştiri pozitive care aveau RRC ca actor principal. A urmat vânzare, „sell the news“. Aceasta este faţeta mai empirică, emoţională.

Dar ce spune analiza tehnică? Există mii de tehnici şi strategii privind trendul, cumpărarea şi vânzarea. Luăm una, veche şi testată în toate pieţele: Point&Figure. Graficul alăturat prezintă acest chart, la stânga lui aflându-se lumânările japoneze. Mărimea boxei este 0,0010 ca în Forex, şi folosim trei boxe pentru schimbarea trendului (atenţie, schimbare şi întoarcere sunt două lucruri diferite şi necunoaşterea acestei nuanţe duce la pierderi). Point&Figure indică un semnal de intrare la 0,0280, urmat de unul la 0,0340. Semnalul de ieşire este marcat la 0,0210, iar cel de schimbare de trend, la 0,0300. Când să începi să tremuri pentru investiţia făcută în RRC cu ocazia acestor „ştiri“? Dacă nu înainte de ea, atunci când gap-ul G3 va fi închis, adică la atingerea valorii de 0,0278.

150-27514-2.jpg