Rompetrol Rafinare va relua operarea LDPE de la Rafinăria Petromidia
Rompetrol Rafinare va relua operațiunile instalației de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) de la Rafinăria Petromidia, la începutul lunii mai. În acest moment, se desfășoară ultimele teste tehnologice necesare pentru readucerea în funcțiune a instalației, care a fost oprită la sfârșitul anului 2023, pe fondul unui context de piață defavorabil.
Repunerea în funcțiune a instalației de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) este susținută de o investiție în valoare de 1,5 milioane de dolari. Prin această inițiativă, compania urmărește să își întărească statutul de unic producător de polimeri la nivel național.
„Cererea în creștere pentru produsele petrochimice ne-a determinat să reactivăm instalația LDPE, ceea ce va duce la un progres vizibil al diviziei de petrochimie, care a depins în ultima perioadă doar de Instalația de Polipropilenă (PP). Prin repornirea LDPE, ne consolidăm statutul de lider de piață al segmentului și facem un pas important în dezvoltarea petrochimiei din România”, a declarat Yedil Utekov, Director Producție și Servicii Industriale al KMG International (Rompetrol).
Pe întreaga durată în care instalația LDPE a fost oprită, Rompetrol Rafinare a optat pentru redistribuirea personalului specializat, evitând orice măsuri care ar fi putut afecta angajații. Prin această decizie, compania și-a reafirmat angajamentul față de stabilitate, siguranță și încredere, menținându-și statutul de angajator responsabil, în pofida condițiilor dificile de pe piață.
În luna aprilie, instalația a fost supusă unei revizii generale. Lucrările au inclus verificarea completă a echipamentelor și reautorizarea acestora, în conformitate cu reglementările în vigoare. De asemenea, au fost efectuate teste de presiune hidraulică, teste de rezistență și inspecții ale sistemului de conducte utilizat pentru transportul materiei prime.
Toate testele funcționale și de siguranță necesare, finalizate cu succes
Toate testele funcționale și de siguranță necesare au fost finalizate cu succes, marcând încheierea etapelor pregătitoare pentru repornirea instalației. Aceste activități au fost coordonate de Rominserv, contractorul general al Grupului, și realizate de subcontractori specializați, sub supravegherea experților Rompetrol Rafinare.
Instalația se distinge prin utilizarea unui compresor de mare capacitate, cu o putere instalată de 6,8 MW — cel mai puternic echipament de acest tip din rafinărie. Reactorul operează la o presiune medie de 2.300–2.400 bar, iar etilena este stocată într-un rezervor criogenic special, menținut la o temperatură de -103°C.
LDPE a fost pusă în funcțiune în 1988
Instalația de Polietilenă de Joasă Densitate (LDPE) a fost pusă în funcțiune în vara anului 1988 și a funcționat intermitent până în 1996, perioadă în care activitatea sa a fost strâns legată de operarea instalației de Piroliză. După oprirea sa, instalația a fost menținută în conservare până în anul 2005.
În 2005, a fost demarat un amplu program de revizie și modernizare, cu scopul de a pregăti instalația pentru repornire. În același timp, pentru a asigura posibilitatea importului de etilenă, în portul Midia a fost construit un terminal criogenic specializat, dotat cu un braț marin pentru încărcare și descărcare. Acesta este singurul terminal de acest tip de la Marea Neagră și dispune de un rezervor cu o capacitate de stocare de 10.000 de tone.
Modernizarea instalației LDPE, alături de construirea terminalului marin pentru gaze lichefiate și a tuturor facilităților auxiliare, a implicat, în urmă cu aproape două decenii, o investiție de aproximativ 30 de milioane de dolari.
În luna octombrie 2006, instalația LDPE a fost repornită după o perioadă de zece ani de inactivitate, utilizând exclusiv materie primă provenită din import. Aceasta a funcționat în parametri optimi până în noiembrie 2023, moment în care s-a decis oprirea temporară a operațiunilor, ca urmare a volatilității pieței de profil.
Etilena, cerere tot mai mare la nivel global
Etilena este una dintre materiile prime derivate din țiței cu o cerere tot mai mare la nivel global. Disponibilitatea limitată a acesteia a fost influențată de nivelul scăzut al stocurilor în rafinăriile care produc etilenă, inclusiv în unitățile dotate cu pirolize – instalații specializate care transformă produsele secundare din rafinare în materii prime valoroase.
Având o capacitate anuală de producție de 75.000 de tone, instalația LDPE va începe, din luna mai, livrarea de sorturi destinate fabricării de film termocontractibil, folii agricole, saci industriali și film subțire pentru ambalaje. Aceste produse vor contribui semnificativ la susținerea diverselor sectoare industriale din România.
În anul 2024, divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare a procesat aproximativ 83.000 de tone de propilenă, obținând o producție totală de polimeri de circa 60.000 de tone, prin operarea instalației de Polipropilenă (PP). Pentru anul 2025, compania își propune să atingă un volum de producție de peste 145.000 de tone de polimeri.