Grupul Rompetrol a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri consolidată de 4,6 miliarde dolari și un profit operațional (EBITDA) de 76,8 milioane dolari. Pentru al doilea an la rând, compania a reușit să înregistreze un rezultat operațional pozitiv, după ce, în 2011, EBITDA a fost de 5,8 milioane dolari.
În ultimul trimestru al anului trecut a reușit, de asemenea, să majoreze cifra de afaceri până la 1,194 miliarde dolari, în urcare de la 1,017 miliarde dolari în aceeași perioadă din 2011. Rezultatele financiare au fost însă afectate semnificativ, anul trecut, de diminuarea cursului valutar, cu un +14% pentru perechea leu/dolar și de +5% pentru leu/euro), de costurile necesare asigurării capitalului de lucru și de evoluțiile internaționale ale produselor finite. Pe zona pozitivă a efectelor externe se numără cotațiile pentru țiței, care s-au menținut la nivelul din 2011, și creșterea marjei nete de rafinare, dată de investițiile realizate.
Tot din zona externă a venit și creșterea ratei medii de utilizare a rafinăriilor, ajunse la 82,3%. Mai exact, au fost oprite capacitățile de producție din Italia, Franța și Marea Britanie, echivalente cu 600.000 de barili pe zi.
Investiții în distribuție
Valoarea investițiilor de anul trecut s-a ridicat la 165 milioane dolari. Cea mai importantă investiție a fost creșterea capacității de prelucrare a rafinăriei Petromidia până la cinci milioane tone. Investițiile Rompetrol vor continua și în anii următori, însă se vor concentra mai mult asupra părții de downstream, adică de distribuție. „Concret, peste cinci ani intenționăm să vindem 70% din produsele petroliere de la Petromidia prin rețeaua proprie, iar restul de 30% prin sectorul de trading“, spun reprezentanții companiei. Intenția se traduce prin extinderea rețelei de benzinării din România cu 150 de unități, pentru care s-a stabilit un buget de 200 milioane dolari. KazMunaiGas, acționarul principal al grupului Rompetrol, este deținut de Kazahstan și este singura achiziție din afara graniței.
Statul kazah, care a extras anul trecut 80 de milioane de tone de țiței și vrea să ajungă la 140 milioane tone până în 20120, are nevoie de Rompetrol și ca operator de comercializare. Ceea ce înseamnă investiții mari în lanțul de distribuție, de circa 1,5 miliarde dolari în următorii 7-10 ani, bani din care România ar beneficia de circa 700 milioane dolari. Premierul Victor Ponta a anunțat recent că a ajuns la o înțelegere asupra acțiunilor pe care statul român le deține la Rompetrol Rafinare (45%), urmând ca acționarul kazah să preia o parte din acestea. Negocierile continuă, prețul final pentru preluarea unei părţi din acţiuni nefiind încă stabilit, dar premierul a specificat că mai mult contează investiţiile pe următorii ani şi locurile de muncă decât banii încasaţi pe un pachet de acţiuni.
Grupul a fost, anul trecut, și al treilea exportator al României, cu un total de 1,7 miliarde euro vânzări pe piețele externe. Exporturile ar putea crește pe măsură ce producția rafinăriilor din țară se va majora, estimarea fiind de o urcare cu 15%-20% a exporturilor finale. De altfel, în 2012, rafinăria Petromidia a prelucrat 4,05 milioane tone, ceea ce înseamnă că nu lucrează încă la capacitate maximă. Cantitatea de carburanți vândută s-a ridicat la 2,8 milioane tone, în creștere cu 7% față de 2011. Din total, 46% s-au livrat către companii ale grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Ucraina și Rompetrol Georgia) și către alți parteneri din regiune, din Turcia, Serbia sau Grecia.
Probleme există și în sectorul de distribuție, în funcție de capacitatea de cumpărare a fiecărei regiuni. „În România, cam 35%-40% dintre stații vând sub un milion de litri pe an. Aceste stații vor supraviețui cu greu în viitor, cu creșterea prețurilor la energie, utilități, costul forței de muncă și așa mai departe. Numărul de stații va fi între 2.100 – 2.300, dar vom asista la diferite schimbări. Unele nu vor mai putea supraviețui, vor fi și schimbări de infrastructură, poate vom vedea și ieșiri spectaculoase din piață, orice e posibil“, spune Titov Buzescu, consilier al directorului general al Grupului.Volumul mediu anual de vânzare al unei benzinării din România este de 2,7 milioane litri.
Rezultatul net al Grupului Rompetrol este tot pierdere și în 2012, cu o valoare de 156,8 milioane dolari, însă este semnificativ mai mică decât cea din 2011, când s-a ridicat la 258,2 milioane dolari. Veniturile vărsate la bugetul de stat au rămas la același nivel ca și în 2011, de 1,2 miliarde dolari, ceea ce face ca, de la preluarea companiei din 2007, suma cu care a contribuit la bugetul statului să se ridice la 6,6 miliarde dolari.
Planurile sunt ca toate activele externe ale Kazahstanului să fie operate de Rompetrol. Un prim pas a fost făcut prin unirea celor două agenţii de trading din Elveţia.
Titov Buzescu, consilier al directorului executiv al Rompetrol
200 milioane dolari este suma bugetată de Rompetrol pentru investiții în 150 de benzinării noi în România, unități care vor fi deschise în următorii ani