KazMunayGaz International (KMGI) intenţionează să deschidă, în următorii patru ani, circa 70 de staţii de carburanţi Rompetrol, pentru 2019-2020 fiind planificată deschiderea a circa 25 de benzinării, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Vladimir Rusnac, chief retail officer KMGI.
„În ultimii ani am deschis în jur de 20 de staţii. Pentru viitor planificăm să deschidem în jur de 70 de staţii, în următorii 4 ani. Dezvoltarea pe partea de retail este în cadrul fondului kazah-român de investiţii, care a fost creat la începutul anului 2019. Pentru 2019-2020 planificăm deschiderea a circa 25 de staţii. În afară de staţiile construite în cadrul fondului, vom continua colaborarea cu partenerii francizaţi, unde estimăm deschiderea a circa 10 staţii în următorii ani”, a precizat Rusnac.
Consiliul de Administraţie al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român s-a reunit în martie în prima şedinţă de lucru de la constituirea sa, în octombrie anul trecut. Cei doi acţionari ai Fondului sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (20%) şi KMG International (80%), acesta fiind parte a memorandumului de înţelegere încheiat de cele două părţi în 2013.
O direcţie de investiţie agreată de Consiliul de Administraţie al Fondului urmăreşte dezvoltarea unei reţele de benzinării în România într-o perioadă de implementare de circa 5 ani şi care va permite o creştere pe plan local a vânzărilor de carburanţi produşi de Rompetrol Rafinare la rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre. Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul român prin Ministerul Energiei (44,7%).
Noile staţii de carburanţi vor fi operate sub brandul şi standardele Rompetrol şi vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de muncă, peste 5.000 de persoane implicate în diverse faze de dezvoltare (design, execuţie, construcţie) şi peste 1.200 parteneri comerciali.
Rompetrol operează la nivel naţional o reţea de distribuţie carburanţi formată din 918 unităţi de puncte de alimentare (staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: expres, baze interne de 5, 9 şi 20 metri cubi), în creştere cu 14% faţă de nivelul din 2017. Vânzările totale de carburanţi ale Rompetrol Downstream şi Rompetrol Gas au atins anul trecut un nivel de 2,38 milioane tone (benzine, motorine, gaz petrolier lichefiat), în creştere cu 6% faţă de volumul obţinut în 2017.