Kazahstanul intenţionează să demareze oferte publice iniţiale la mai multe companii naţionale în al doilea sau al treilea trimestru din 2012, însă cele mai importante companii locale (KazMunayGas şi Kazatomprom) ar putea fi scoase la privatizare abia după 2015, a declarat marţi ministrul kazah al Economiei, Kairat Kelimbetov, transmite Reuters.
Potrivit lui Kelimbetov, programul de IPO-uri destinat populaţiei va fi implementat în faze succesive timp de mai mulţi ani. Oficialul a estimat că linia aeriană naţională Air Astana, compania de transport a energiei electrice KEGOC şi compania de transport petrolier KazTransOil sunt cele mai bine pregătite pentru flotarea la bursă.
‘Cererea actuală în rândul populaţiei pentru acţiuni la companiile de stat este estimată la 100-20 milioane de dolari. De asemenea, cererea din partea fondurilor de pensii este estimată la 200-300 milioane de dolari pentru primele flotări’, a declarat Kairat Kelimbetov.
Ministrul kazah al Economiei a precizat că după flotarea acţiunilor Air Astana, KEGOC şi KazTransOil, un alt val de IPO-uri ar urma să aibă loc în 2013. Printre acestea se vor număra compania naţională de transport de gaze naturale KazTransGas, compania de navigaţie Kazmortransflot şi compania de producţie a energiei electrice Samruk-Energo.
În schimb, ‘bijuteriile’ din programul de privatizare al Kazahstanului, compania naţională de petrol şi gaze KazMunayGas şi producătorul de miniereu de uraniu Kazatomprom, vor demara oferte publice abia după 2015 ‘din cauză că sunt mai susceptibile la volatilitatea pieţelor’, a declarat Kairat Kelimbetov.
Kazahstanul, cea mai mare economie din Asia Centrală, este un important exportator de petrol, gaze naturale, metale şi cereale, precum şi cel mai mare producător mondial de uraniu.
În luna august 2007, KazMunayGas a semnat un acord de achiziţie de acţiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveţia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participaţia de 25% pe care o mai deţinea la The Rompetrol Group către compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.
Grupul Rompetrol este o companie petrolieră multinaţională, cu sediul în Amsterdam, Olanda, cu majoritatea operaţiunilor şi activelor în Franţa, România, Spania şi Europa de Sud-Est. Principalele activităţi ale grupului sunt în domeniile rafinare şi marketing/vânzare de produse petroliere, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport etc.