Comertul bilateral dintre Romania si Bulgaria a atins un nivel record potrivit mass-media de la Sofia, care citeaza date ale Institutului National de Statisitica al Bulgariei.

Pe de alta parte, ca in majoritatea afacerilor, un partener castiga si unul pierde. In acest caz Romania a castigat si Bulgaria a pierdut.

Astfel, potrivit sursei citate, in primele cinci luni ale anului exporturile bulgaresti pe piata romaneasca au crescut cu 70 de procente comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut ajungand la 718 milioane de leva, respectiv echivalentul a 367 milioane euro.

In ceea ce priveste exporturile romanesti catre Bulgaria acestea au crescut cu 80% atingand nivelul de 587,723 milioane euro, ceea ce echivaleaza cu 1,15 miliarde leva. 

In acest context, rezulta ca Bulgaria inregistreaza un deficit sau Romania un excedent, in functie de pe ce mal al Dunarii sunt privite lucrurile, care ajunge la 220,723 milioane euro.

Potrivit sursei citate, motivul care a determinat aceasta stare de fapt il constituie expansiunea pe piata bulgara a produselor petroliere romanesti, a tigarilor si automobilelor.

Pentru a sustine aceasta afirmatie, se precizeaza faptul ca unele dintre marcile romanesti care castiga cote tot mai mari pe piata bulgara si devin tot mai populare sunt Rompetrol si Dacia.

Sursa: Sofia News Agency