Grupul Rompetrol, prin divizia de explorare si productie Upstream, va investi 27 de milioane de dolari pentru reactivarea si dezvoltarea zacamantului de gaze naturale de la Golesti, judetul Arges, precum si pentru constructia unui depozit de gaze naturale. “Zacamantul Golesti a fost ales, in primul rand, pentru experimentarea si dezvoltarea unui proiect de inmagazinare subterana a gazelor naturale. Reactivarea si investigarea celor cinci sonde productive pot aduce informatii noi cu pri
Grupul Rompetrol, prin divizia de explorare si productie Upstream, va investi 27 de milioane de dolari pentru reactivarea si dezvoltarea zacamantului de gaze naturale de la Golesti, judetul Arges, precum si pentru constructia unui depozit de gaze naturale.
“Zacamantul Golesti a fost ales, in primul rand, pentru experimentarea si dezvoltarea unui proiect de inmagazinare subterana a gazelor naturale. Reactivarea si investigarea celor cinci sonde productive pot aduce informatii noi cu privire la potentialul energetic si productiv al zacamantului. Aceste informatii vor constitui suportul tehnic si decizional al strategiei de dezvoltare”, a declarat Serghie Mihalache, director general al diviziei de explorare si productie a Grupului.
Programul stabilit de companie pentru exploatarea-dezvoltarea perimetrului se va derula in doua etape. Prima va desfasura pe o perioada de aproximativ doi ani si va consta in reactivarea sondelor, precum si in investigarea si testarea potentialului productiv al zacamantului. Nivelul investitiei aferente acestei faze se ridica la circa 500.000 de dolari.
Prin urmatoarea etapa, a carei valoare estimata se ridica la circa doua milioane dolari, se va urmari continuarea si dezvoltarea exploatarii, prin construirea si amenajarea facilitatilor de productie, colectare, transport si valorificare a gazelor, cu o rezerva estimata la 20 milioane metri cubi.
De asemenea, Grupul a prevazut in programul de strategie, dezvoltarea unui proiect de inmagazinare subterana a gazelor naturale. Capacitatea de livrare a acestuia va fi de 120 milioane de metri cubi pe ciclu, urmand sa creasca la 150 milioane metri cubi pe ciclu. Pentru finalizarea acestui proiect, Rompetrol intentioneaza sa investeasca circa 25 de milioane de dolari, in urmatorii cinci ani.
Licenta de exploatare-dezvoltare a perimetrului este valabila pentru o perioada de maximum 20 ani, la expirarea careia titularul are posibilitatea de a o prelungi la fiecare cinci ani. Perimetrul, cu o suprafata de circa 4,5 kilometri patrati, se afla in apropierea retelei nationale de distributie a gazelor, la circa cinci kilometri de Pitesti.
Grupul Rompetrol este una dintre cele mai mari companii petroliere romanesti private, cu majoritatea operatiunilor si activelor in Romania si Europa de Sud-Est. Grupul a realizat in primele patru luni ale anului o cifra de afaceri consolidata de 1,78 miliarde dolari, de 2,5 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut.
Sursa: Rompetrol, 07 iunie 2006