Rompetrol, victima unui atac cibernetic. Totul s-a petrecut luni, 7 martie (SURSE)

În cursul zilei de luni, Rompetrol s-a confruntat cu o situație fără precedent. Surse au declarat că această companie a fost victima unui atac cibernetic, subliniind, de asemenea, că Directoratul Național de Securitate Cibernetică a fost notificat cu privire la un atac cibernetic complex care a avut un impact asupra unor servicii.

Rompetrol, victima unui atac cibernetic. Totul s-a petrecut luni, 7 martie (SURSE)

Rompetrol a fost victima unui atac cibernetic, au declarat surse din industria de securitate cibernetică pentru hotnews.ro, care adaugă că anumite servere ale companiei la Telekom au fost criptate.

Pe acest fond, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a fost notificat cu privire la un atac cibernetic complex care a avut un impact asupra unor servicii.

De asemenea, Rompetrol a decis sistarea temporară a site-urile și a serviciului Fill&Go pentru a proteja datele. Sistarea se aplică atât flotelor, cât și persoanelor fizice. Compania mai spune că rafinăria Petromidia nu este afectată, iar activitatea benzinăriilor Rompetrol se desfășoară normală. În plus, compania mai spune că plățile se pot face atât în numerar, cât și prin card bancar.

„Echipa Directoratului se află în contact permanent cu organizația afectată pentru remedierea problemei, oferind asistența necesară în acest caz. Vom reveni cu detalii”, transmite compania.

Franța suspectează Rusia de un atac cibernetic asupra unei rețele de sateliți din Europa

Armata franceză a anunţat joi că a observat un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi care furnizau servicii pentru Europa şi au fost astfel afectate ”zeci de mii de terminale de uz civil”, scrie agenţia EFE.

Franţa nu a atribuit oficial atacul vreunei ţări, dar în contextul războiului din Ucraina consideră Rusia ca fiind primul suspect.

”Constatăm că o reţea de sateliţi care servesc Europa şi Ucraina au fost victime ale unui atac cibernetic”, a declarat la o conferinţă de presă generalul francez Michel Friedling, responsabil cu comanda unităţii aerospaţiale.

Potrivit acestuia, daunele produse de atacul cibernetic sunt ”ireparabile”, dar nu a menţionat numărul conexiunilor afectate, precizând că aceste date trebuie oferite de companiile prejudiciate în urma căderii terminalelor.

Un adevărat „război” între hackeri

Menționăm că marți, hackerii ruşi Killnet au difuzat un videoclip în care susţin că au spart site-ul grupului Anonymous care a declarat război cibernetic Rusiei, potrivit agenţiei RIA Novosti şi cybershafarat.com.

Încă din data de 25 februarie, grupul Anonymous a declarat un „război cibernetic” împotriva Rusiei în legătură cu situaţia din jurul Ucrainei. După aceea, grupul a spart site-urile agenţiei publice ruse de presă TASS, precum şi ale publicaţiilor Kommersant, Izvestia, Fontanka, Mel şi Forbes. Pe site-urile publicaţiilor, grupul a publicat mesaje prin care cerea oprirea operaţiunii militare speciale lansate de Rusia în Ucraina pentru „a proteja Donbasul”. Aceste mesaje au apărut când cineva încerca să acceseze paginile respective.