În ianuarie, Rompetrol s-a oferit să achite o parte din datoria de 515 milioane de euro (710 milioane de dolari) către stat, iar restul să-l folosească pentru a moderniza rafinăria sa Petromidia.

Anul trecut, Rompetrol şi-a redus o parte din datorie convertind 1,97 miliarde de lei (646 milioane de dolari) în acţiuni Petromidia şi dând statului o participaţie de 44,7% în rafinărie. Rompetrol deţine restul de acţiuni la Petromidia.

Statul a modificat conversia datoriei în acţiuni, spunând că Rompetrol trebuie să facă ori plata integrală a sumei datorate ori o conversie în acţiuni a datoriei totale. Preşedintele ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), Sorin Blejnar, a declarat în 25 februarie că este improbabil ca România să accepte ca Rompetrol Group să plătească doar o parte a datoriei sale.

Rompetrol intenţionează să obţină un profit de 16 milioane de dolari anul viitor, faţă de o pierdere estimată la 48,3 milioane de dolari în 2011 şi 179,3 milioane de dolari în 2010, conform unei prezentări distribuite de companie miercuri la Astana. În 2015, Rompetrol estimează că va obţine un profit de 124,5 milioane de dolari.

Achiziţionarea Rompetrol a costat 1,75 miliarde de dolari, în două tranzacţii care au avut loc în 2007 şi 2009, a anunţat KazMunaiGaz.

Grupul Rompetrol este o companie petrolieră multinaţională, cu sediul în Amsterdam, Olanda, cu majoritatea operaţiunilor şi activelor în Franţa, România, Spania şi Europa de Sud-Est. Principalele activităţi ale grupului sunt în domeniile rafinare şi marketing/vânzare de produse petroliere, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport etc.

Cu operaţiuni în 12 ţări, grupul intenţionează să devină unul dintre cele mai importante companii integrate petroliere din Europa.
SURSA: Agerpres