Compania de salubritate Romprest ia atitudine în criza de la Sectorul 1 al Capitalei. Romprest solicită Instituției Prefectului să se implice în soluționarea ”crizei gunoaielor” din Sectorul 1, generată de refuzul primarului, Clotilde Armand, de a plăti sumele uriașe restante.
Romprest, apel către Instituţia Prefectului
Romprest a trimis o adresă către Instituția Prefectului, dar și către Primăria Municipiului București, către Ministerul Mediului și către Guvernul României.
”Vă solicităm să faceți demersuri în vederea medierii pentru soluționarea acestui diferent provocat artificial și în scopuri partinice, care are deja repercusiuni asupra bunei funcționări a serviciilor publice de salubritate și nu în ultimul rând asupra sănătății publice” transmite Romprest Prefectului Capitalei.
Solicitarea conține și un istoric succind a situației din sectorul 1 care contrazice, cu acte, afirmațiile publice ale primarului.
Datorie istorică de 3.877.608 lei
Blocajul din Sectorul 1 a fost generat de neplata, de către Primăria Sectorului 1, a sumelor restante din perioada iulie 2010-martie 2021. Romprest pune la dispoziția organelor statului și corespondența electronică, inclusiv informarea din 28 mai a.c, primită de la autoritatea contractantă prin care aceasta validează suma ”care va fi achitată, în zilele următoare, pentru plată facturi restante”, recunoscând astfel debitul istoric restant.
Respectiva adresă a fost folosită pentru dezinformarea opiniei publice, primarul susținând că a achitat suma de 3.877.608 către Romprest.
În urmă cu o zi, o tentativă de mediere a situației din Sectorul 1, inițiată de ministrul Mediului, Tanczos Barna, a eșuat. Deși anunţase că va participa la discuțiile cu Romprest, Clotlide Armand s-a răzgândit în ultima clipă.