Romsilva a achiziționat o pădure cu o suprafață de peste 4.000 de hectare

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a cumpărat o pădure cu o suprafață de 4.063,25 hectare, situată în județul Neamț, în zonele administrative ale comunelor Grințeş și Ceahlău, potrivit unui anunț al Ministerului Mediului. Tranzacția, aprobată la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a avut o valoare de 111,83 milioane lei.

”Statul român deţine, începând de astăzi, o pădure cu o suprafaţă de 4.063,25 hectare, situată în judeţul Neamţ, în zonele administrative ale comunelor Grinţeş, Ceahlău, prin finalizarea achiziţiei acesteia de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Valoarea tranzacţiei a fost de 111,83 milioane lei, tranzacţia fiind aprobată, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 5/2025”, a transmis instituția.

Aceasta este cea mai mare achiziție de pădure făcută vreodată în numele statului român, iar suprafața de peste patru mii de hectare va deveni parte a patrimoniului public al statului.

Terenul forestier achiziționat va fi gestionat de Ocolul Silvic Poiana Teiului, care face parte din Direcția Silvică Neamț.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că achiziția unei suprafețe mari de pădure va contribui la creșterea fondului forestier al țării, având un rol important în combaterea schimbărilor climatice. El a menționat că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, există fonduri semnificative pentru împăduriri și reîmpăduriri, iar apelurile pentru finanțare sunt deschise până în ianuarie anul viitor.

De asemenea, a fost adoptată o Ordonanță de Urgență care a majorat cu peste 40% valoarea primei de sechestrare forestieră pe hectar, măsură care va sprijini atât creșterea suprafețelor de pădure, cât și proprietarii de terenuri agricole devenite neproductive.

„Prin achiziţia acestei suprafeţe importante de pădure contribuim direct la creşterea fondului forestier din ţara noastră. Pădurile sunt cele mai reziliente în combaterea schimbărilor climatice, ale căror efecte devastatoare le resimţim cu toţii. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), avem bugete consistente pentru împăduriri şi reîmpăduriri şi trebuie să profităm de aceste apeluri care sunt deschise până în ianuarie anul viitor.

De asemenea, săptămâna aceasta a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă care a crescut valoarea primei de sechestrare forestieră cu peste 40% la hectar, anual. Această majorare a subvenţiei sunt convins că va veni în sprijinul activităţii noastre de a creşte suprafeţele de pădure din România şi în sprijinul proprietarilor de terenuri agricole devenite neproductive din punct de vedere agricol”, a declarat acesta.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Fechet

Romsilva a achiziționat peste 10.000 de hectare de fond forestier din 1991 până în 2024

De la înființarea sa în 1991 și până în 2024, Romsilva a achiziționat, în numele statului, un total de 10.322,76 hectare de fond forestier de la proprietari privați, precum și 1.923,67 hectare de terenuri neproductive, care au fost ulterior împădurite. Aceste achiziții au dus la extinderea fondului forestier al statului cu peste 12.246 hectare.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează aproximativ 4,2 milioane de hectare de păduri, aflate în proprietatea publică a statului sau în alte forme de proprietate, pe baza unor contracte.

Toate pădurile aflate în proprietatea publică a statului sunt certificate conform standardelor internaționale de management forestier.