Potrivit datelor publicate luni de către Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, majoritatea incendiilor (respectiv 693 din totalul de 711) au avut loc în zone de deal şi de câmpie, principala cauză fiind extinderea incendiilor de vegetaţie produse în proprietăţile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriştilor şi a vegetaţiei uscate.

În acest context, incendiile raportate au afectat 10.304 hectare, din care:

  • 10.191 hectare au fost incendii de litieră;
  • 98,93 hectare sunt suprafeţe regenerate recent;
  • 285.041 de puieţi forestieri au fost distruşi;
  • 1.129 metri cubi de lemn au fost distruși;

Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva este de aproape un milion de lei (mai exact, 951.302 lei).

Cele mai multe incendii au avut loc în județul Gorj

Conform sursei citate, majoritatea incediilor s-au înregistrat în fondul forestier administrat de direcţiile silvice:

  • Gorj – 124 incendii;
  • Sibiu – 73 incendii;
  • Caraş-Severin – 48 incendii;
  • Mehedinţi – 44 incendii;

„Având în vedere că marea majoritate a acestor incendii din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietăţile agricole învecinate, facem un nou apel la cetăţeni să fie responsabili, să nu incendieze resturile vegetale şi să nu lase focul nesupravegheat în apropierea pădurilor.

De asemenea, rugăm turiştii care aleg să petreacă timpul liber în natură să nu aprindă focul decât în locurile special amenajate şi să nu lase focul nesupravegheat. Pentru a preveni şi a stinge incendiile din fondul forestier administrat, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a adoptat o serie de măsuri suplimentare, având în vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei şi secetei prelungite, a creşterii activităţii turistice şi a intensificării activităţilor agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier.

Între aceste măsuri suplimentare se numără sporirea acţiunilor de patrulare şi supraveghere a fondului forestier şi a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor şi a traseelor frecventate de turişti, precum şi întreţinerea liniilor izolatoare, colnicelor şi şanţurilor de minim sanitar”, potrivit unui comunicat de presă al Romsilva.

Menționăm faptul că toate suprafeţele de fond forestier administrate afectate de incendii sunt refăcute de RNP – Romsilva, prin lucrări de regenerare a pădurilor. Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

În plus, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.