"Am încheiat licitaţiile pentru 2017 pe 19 decembrie şi am respectat reglementarea în vigoare, cea care a fost schimbată în vară de Guvern. În cifre concrete, pot spune că am scos la licitaţie 4,3 milioane metri cubi de masă lemnoasă, iar preţul este foarte interesant. Anul trecut au fost discuţii pe preţul de referinţă, preţul de pornire şi unde s-a putut adjudeca. Acum, conform legii, preţul de referinţă a pornit de la un nivel normal de piaţă în România, acesta fiind racordat la tot ceea ce înseamnă piaţa europeană. Am plecat de la un preţ de pornire de 149,48 lei pe metru cub, iar rezultatul la nivel naţional a ajuns la 185,64 lei pe metru cub. Practic, prin licitaţie, s-a obţinut o creştere a preţului mediu cu 24%", a spus şeful Romsilva, în conferinţa de bilanţ.
În opinia acestuia, preţul mediu obţinut la licitaţie creează premise favorabile unui business durabil atât pentru Romsilva, cât şi pentru cei câteva mii de agenţi economici cu care lucrează Regia pe partea de lemn, în condiţiile în care 85% – 87% din veniturile sale provin din valorificarea lemnului.
Acesta a adăugat că, din întreaga cantitate oferită spre licitare, au fost adjudecate 3,33 milioane metri cubi, însemnând aproape 78% din volumul brut oferit agenţilor economici autorizaţi.
"Din tot ceea ce am oferit la licitaţie, s-a adjudecat un procent peste media anilor trecuţi, de 78%, respectiv 3.336.590 de metri cubi au fost adjudecaţi la această dată şi vor intra în faza de contractare şi de exploatare după 1 ianuarie 2017", a adăugat Pahonţu.
Romsilva a organizat între 24 noiembrie şi 19 decembrie, în toate direcţiile silvice, licitaţia principală pentru producţia de masă lemnoasă pentru anul viitor. Prin această licitaţie, firmele autorizate obţin dreptul de recoltare a masei lemnoase din fondul forestier administrat de Romsilva.
La licitaţia principală a fost oferită minimum 50% din masa lemnoasă ce urmează a fi recoltată anul viitor, urmând ca în 2017 să mai fie organizate licitaţii publice, cu strigare sau în plic, pentru adjudecarea masei lemnoase.
Din cei 4,29 milioane metri cubi de masă lemnoasă oferiţi la licitaţie, circa 1,22 milioane de metri cubi au fost de răşinoase, 1,54 milioane de metri cubi de fag, 330.913 metri cubi de stejar, 552.577 de metri cubi diverse specii tari şi 636.139 metri cubi diverse specii moi.
RNP – Romsilva administrează 3,154 milioane de hectare de fond forestier proprietate de stat, asigură servicii publice şi administrează alte un milion de hectare de pădure privată. Regia deţine administrarea a 22 de parcuri naturale şi naţionale, o direcţie pentru caii de rasă şi o structură dedicată Muzeului Cinegetic al Carpaţilor Posada.
AGERPRES