Romsilva va fi reorganizată integral, anunță ministrul Mediului, Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi reorganizată integral, de la structura centrală până la nivel local, chiar dacă acest proces va afecta anumite beneficii ale unor angajați.

„Am cerut sindicaliştilor să vină şi pădurari, să-i aducă la aceste discuţii nu doar pe cei care stau în birouri, dar mai ales pe cei care lucrează în pădure în fiecare zi. Impresia mea este că şi acei pădurari şi reprezentanţii sindicatelor au înţeles că aşa nu mai putem continua. Respect dreptul la protest al fiecărui român. Cred foarte mult şi în această formă de a-ţi face vocea auzită, însă îmi doresc foarte mult ca toţi colegii mei pădurari să nu se lase manipulaţi, să nu se lase intimidaţi, să nu se lase aduşi cu arcanul la Bucureşti la protest de dragul protestului. Cred foarte mult într-un dialog civilizat cu aceştia. Reorganizarea Romsilva este valabilă. Romsilva va fi reorganizată, de la structura centrală şi până jos, chiar dacă asta îi îngrijorează foarte tare pe cei care îşi vor pierde beneficiile”, a spus Fechet.

Eliminarea inechităților din Romsilva

Ministrul a anunțat că vor fi eliminate inechitățile din cadrul regiei prin modificarea statutului personalului silvic și a Hotărârii de Guvern care reglementează organizarea acesteia. Acesta a subliniat că reforma vizează și eficientizarea activității Romsilva, prin reducerea birocrației și crearea unor criterii de performanță clare pentru conducerea direcțiilor silvice.

„Am anunţat structurile sindicale că urmează să propun o modificare a statutului personal silvic, o modificare a Hotărârii de Guvern prin care este organizată Regia Naţională a Pădurilor prin care să eliminăm toate aceste inechităţi. Să ne asigurăm că nimeni nu mai pleacă acasă cu 100.000 de euro la pensionare.

Voi solicita eliminarea acelui articol pur şi simplu. Să ne asigurăm că una dintre condiţiile pentru care vom avea o Direcţie silvică, cu director, cu şofer, cu tot ce presupune activitatea de director, va fi cel puţin legată de suprafaţa de pădure administrată şi va fi cel puţin legată de eficienţa şi de managementul bun al acelei Direcţii silvice”, a spus Fechet.

Romsilva
SURSA FOTO: Dreamstime

Fechet a subliniat importanța eliminării unor beneficii financiare excesive la pensionare, precizând că va solicita abrogarea articolului care permitea astfel de plăți. Totodată, el a insistat că înființarea unei Direcții Silvice, cu toate resursele necesare, ar trebui să fie condiționată de suprafața de pădure administrată și de eficiența managementului acesteia.

„Le-am explicat colegilor că demersul pe care îl fac este unul pentru pădure, pentru silvicultură, pentru sectorul silvic şi nu doar pentru cei 14.000 de angajaţi ai Regiei. Mă gândesc că şi la cei peste 100.000 de angajaţi care activează în industria prelucrătoare, la fabricile de mobilă, la alte tipuri de fabrici care sunt direct conectate la modul în care administrăm, astăzi, fondul forestier naţional.

Eu cred că au înţeles. Cel puţin asta e impresia pe care mi-au lăsat-o mie. Mi-au dat dreptate”, a adăugat el.

Protestele sindicatelor

Declarațiile ministrului vin în contextul protestelor organizate de Federația Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, care acuză campania de denigrare a Romsilva și a angajaților săi. Sindicaliștii solicită depolitizarea structurilor silvice, consultarea lor în elaborarea actelor normative, precum și plata unor compensații restante de peste 150 de milioane de lei.

Potrivit liderilor sindicali, măsurile propuse de minister ar putea duce la disponibilizări și pierderea unor drepturi salariale pentru angajații din domeniu.

Federația „Silva” cere, de asemenea, modificarea legislației privind evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice, simplificarea procedurilor birocratice și asigurarea unor condiții mai bune pentru angajații sectorului. Ministrul Fechet susține că schimbările propuse vor aduce beneficii întregului sector silvic, nu doar angajaților Romsilva, ci și celor peste 100.000 de muncitori din industria prelucrătoare.

În următoarea perioadă, Ministerul Mediului va organiza consultări suplimentare cu reprezentanții sindicatelor și ai industriei forestiere pentru a găsi soluții echilibrate privind reorganizarea Romsilva.