Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva va renunţa, în 2013, la activităţile neprofitabile desfăşurate la nivelul direcţiilor silvice, însă va investi în modernizarea unor capacităţi de producţie necesare producerii hranei pentru animale şi în acele activităţi care produc pentru piaţă.
"Am făcut o analiză cu directorii direcţiilor silvice şi am decis să închidem în 2013 toate activităţile nerentabile, unde se fac produse care nu mai sunt cerute pe piaţă. În schimb vom dezvolta activităţile care s-au adaptat economiei de piaţă. Vom lua măsuri de modernizare a unor păstrăvării pentru creşterea producţiei de peşte de calitate, dar şi a unor fazanării", a declarat directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.
Acesta a subliniat că unele fazanării şi păstrăvării gestionate de Romsilva nu mai corespund din punct de vedere al amplasamentului sau din cauza reducerii debitului de apă, acestea urmând să fie desfiinţate sau închise. Pe de alte parte, altele vor fi modernizate pentru reducerea preţului de cost.
"Vor fi mai puţine fazanării, vor fi zonale, pentru reducerea preţului de cost în producerea fazanilor astfel încât asociaţiile de vânătoare, chiar şi cele private, să-şi permită popularea fondurilor de vânătoare cu fazani. La ora actuală, costurile sunt ridicate pentru că lucrăm încă cu tehnologia anilor ’90", a spus Crăciunescu.
Romsilva se confruntă la ora actuală cu probleme legate de achiziţia hranei pentru animale, din cauza contestaţiilor depuse în urma licitaţiilor, în acest sens intenţionând să modernizeze o capacitate de producţie de hrană concentrată pentru unităţile proprii de producţie.
În ceea ce priveşte acţiunile de vânătoare, Romsilva a înregistrat în ultimul an o scădere considerabilă a încasărilor din cauza crizei financiare, dar şi din cauza cedării unui număr de peste 200 de fonduri de vânătoare, de la circa patru milioane de euro anual, la sub un milion de euro în prezent.
"La ora actuală piaţa a scăzut foarte mult pe vânat, criza economică şi financiară afectând activitatea de vânătoare, care şi aşa era destul de scumpă. Numărul de vânători a început să scadă şi cei care mai sunt nu mai cheltuie cât cheltuiau anii trecuţi. Dacă înainte stăteau 5 zile la vânătoare, acum poate stau 2-3 zile. Nu mai este o cerere atât de mare pe piaţa pentru vânat, deşi noi oferim prin fondurile regiei vânat din fauna sălbatică, mai puţin cel produs în crescătorii. Încasările din activitatea de vânătoare au scăzut sub un milion de euro pentru că am cedat foarte multe fonduri. Din cele peste 500 mai avem doar 308 şi am pierdut fondurile cu vânat de valoarea mare", a adăugat şeful Romsilva.
RNP – Romsilva are în gestiune 308 de fonduri cinegetice, precum şi un număr de 10 complexuri de vânătoare. Prin acţiunile de vânătoare organizate în 2012 s-au valorificat pe piaţa internă şi pe cea externă 154 tone carne vânat, precum şi 43.990 exemplare vânat viu. De asemenea, din activitatea de salmonicultură s-au valorificat 561 tone păstrăv pentru consum.
Regia Naţională a Pădurilor estimează pentru 2012 o cifră de afaceri de 1,46 miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de anul trecut şi un profit brut de 85,72 milioane lei, de peste două ori mai mare decât în 2011.
RNP-Romsilva funcţionează din 2010 sub autoritatea Ministerului Mediului şi Pădurilor şi administrează 3.266.494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului şi asigură servicii silvice, în baza a 147.937 contracte, pentru o suprafaţă de 1.123.378 hectare fond forestier proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale sau privată a proprietarilor privaţi, persoane fizice şi juridice.
Sursa: Agerpres