Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnica Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai, Universitatea Tehnica Iasi, Universitatea Tehnica din Cluj, Universitatea Politehnica din Timisoara, Scoala Superioara de Management Bucuresti. Acestea sunt institutiile care au semnat protocoale de colaborare cu RomTelecom, din care vor avea de cistigat cu totii. „Studentii vor beneficia din mai multe puncte de vedere. RomTelecom va selectiona studenti, in functie de rezultate, iar acestia vor primi burse. Ei vor mai semna un contract conform caruia se vor obliga ca dupa terminarea facultatii sa devina angajati ai companiei”, ne spune rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti, prof. dr. Ioan Dumitrache. In acelasi timp, laboratoarele institutiei vor fi modernizate cu sprijinul companiei de telefonie. Studentii vor mai fi implicati in programe de cercetare, unde vor lucra impreuna cu specialisti ai RomTelecom. „In protocol se prevede chiar ca inginerii companiei sa vina la cursuri pentru anumite lucrari practice. Acest lucru va da orelor noastre mai putin miros de carte”, marturiseste prof. dr. Vasile Cristea, prorector al Universitatii Babes-Bolyai. Si in aceasta institutie, desi nu are profil tehnic, vor exista posibilitati de burse si, ulterior, de angajare pentru studenti. „Am convenit asupra domeniilor in care vom colabora cu RomTelecom: sociologie, psihologia muncii, economie, fizica, matematica. De asemenea, compania va propune spre rezolvare anumite studii de caz, care pot constitui temele unor lucrari de licenta, de doctorat sau disertatii”, adauga Cristea.
Compania de telefonie fixa are toate motivele sa se implice in aceste parteneriate. Urmatorul program Information Society Technologies (IST), Programul Cadru 6 al Uniunii Europene, va fi lansat oficial in noiembrie 2002. „Datorita faptului ca nu are o activitate proprie de cercetare, RomTelecom este foarte interesat sa colaboreze cu universitatile si cu centrele lor de excelenta pentru dezvoltarea proiectelor de cercetare IST care urmeaza sa fie finantate de Comisia Europeana”, spune Directorul General al companiei, Panagiotis Kargados.

RomTelecom are motive serioase

Pe de alta parte, se poate ca parteneriatul sa fie …mai strategic decat pare. „Ei vor pierde in curand monopolul pe piata, de aceea incep sa se apropie de marii utilizatori. De la universitati nu au decat de castigat, vor introduce Internetul pe scara larga, in primul rand. Apoi este vorba de viitoarea lor oferta de servicii, ca de exemplu banda pentru transmisii de voce prin Internet, pe care o vor promova in universitati. Politica este simpla: mai intai vor oferi aceste servicii gratis, apoi ne vor invata sa le utilizam, dupa care vor pune un pret pentru ele”, ne spune Valentin Cotarta, director general al Directiei pentru Informatizare din cadrul MEC.
Contractul cu RomTelecom este al doilea dintr-o serie de asemenea parteneriate initiate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. La inceputul lunii aprilie a fost semnat un acord cu firma americana de IT „Autodesk”, prin care aceasta va dona invatamantului de stat din Romania software de proiectare in valoare comerciala de 42 milioane de euro. Aceasta donatie consta in 7.724 licente software cu valabilitate nelimitata, catre 86 de catedre si departamente din 22 de centre universitare. Aflam de la MEC faptul ca, in urmatoarele luni, se vor mai incheia parteneriate si cu alte companii mari. Pe de alta parte, „urmatorul program se refera la conectarea tuturor caminelor studentesti la Internet”, mai spune Cotarta. Intrebat cand se va intampla acest lucru, ne raspunde: „Deja in Cluj s-a inceput acest program. Se afla doar la nivel de infrastructura, adica au fost puse prize in camere…”    

Ziar pentru studenti

„The Bullet” are ca tinta universitatile din Bucuresti.In sfarsit, studentimea bucuresteana are parte de un ziar de calitate, dupa atatea incercari nereusite din ultimii ani. „The Bullet” este ziarul editat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) in colaborare cu Universitatea Bucuresti. Publicatia are meritul de a fi exclusiv adresata studentilor si trateaza probleme din viata de zi cu zi a acestora. Printre subiectele abordate se pot mentiona: situatia cantinelor din Bucuresti, modul de functionare a Senatului Universitatii, stiri despre caminele studentesti si problemele celor care locuiesc in acestea. Echipa redactionala este alcatuita din 13 studenti la Facultatea de Jurnalism care lucreaza acum intr-un mediu profesionist, sub coordonarea membrilor staff-ului CJI si a profesorului si jurnalistului american John Smock. Productia ziarului este finantata de Independent Journalism Foundation din SUA. De aceea, „The Bullet” este scris in cea mai mare parte in limba engleza. Incepand cu numarul trei, unele articole sunt prezentate si in varianta romaneasca, pentru nu a exclude din grupul cititorilor pe aceia care nu se impaca foarte bine cu engleza. Ziarul apare acum la un tiraj de 1.000 de exemplare, este lunar si este distribuit gratuit in Bucuresti. Locurile unde poate fi gasit sunt Universitatea Bucuresti, Universitatea Politehnica si Academia de Studii Economice. Pentru cei care nu prind „Glontul” tiparit pe hartie, sau pentru studentii din alte orase care nu au acces la acesta, el exista acum si in format electronic. Adresa web este www.bullet.go.ro. Site-ul este si el bine realizat, gasindu-se aici editoriale, stiri, o arhiva a editiilor trecute precum si, pentru cine este curios, prezentarea ehipei redactionale. Pe site se mai afla si sondaje de opinie despre problemele tratate in articole. „The Bullet” reprezinta de fapt concretizarea unui program al CJI pentru studentii Facultatii de Jurnalism, care va dura un an de zile. Cei din redactie insa doresc sa poata produce ziarul si dupa incheierea programului.