RomTelecom, banca pentru Cosmorom

Punctele permisive ale contractului de privatizare al RomTelecom, semnat in 1998 cu statul roman, au facut ca grupul elen sa anunte cu mandrie ca redirectioneaza nu mai putin de 566 milioane de dolari din planul de investitii catre Cosmorom, o companie care nu da semne ca va inregistra profit in urmatorii doi ani."OTE va redirectiona 300 milioane de dolari catre Cosmorom din planul de investitii de 750 milioane de dolari al Romtelecom, intr-o perioada de cinci ani", a declarat presedintele RomTe

Punctele permisive ale contractului de privatizare al RomTelecom, semnat in 1998 cu statul roman, au facut ca grupul elen sa anunte cu mandrie ca redirectioneaza nu mai putin de 566 milioane de dolari din planul de investitii catre Cosmorom, o companie care nu da semne ca va inregistra profit in urmatorii doi ani.
„OTE va redirectiona 300 milioane de dolari catre Cosmorom din planul de investitii de 750 milioane de dolari al Romtelecom, intr-o perioada de cinci ani”, a declarat presedintele RomTelecom George Skarpelis. In plus, el a precizat ca suma respectiva se adauga celor 262 milioane de dolari prevazute deja pentru Cosmorom anul acesta.
Practic, prin aceste manevre investitionale facute de OTE, statul roman, care este inca actionarul majoritar al RomTelecom, pierde din mai multe puncte de vedere. In primul rand, operatorul national merge pe pierderi, motiv pentru care nu se pune problema incasarii unor dividende. Pe primul semestru al acestui an, RomTelecom a raportat pierderi nete in valoare de 14,7 milioane euro. „Principala cauza a pierderilor inregistrate de RomTelecom este impactul financiar al lansarii retelei de telefonie mobila DCS 1.800 a subsidiarei sale Cosmorom”, se arata intr-un comunicat al OTE. Pe primele sase luni din 2001, Cosmorom a anuntat pierderi de 23,9 milioane euro. „Nu suntem de acord sa se spuna ca inregistram pierderi. Cosmorom se gaseste intr-o faza de dezvoltare foarte puternica, asadar nu se poate spune ca finantam aceasta companie”, a declarat Panagiotis Kargados, directorul general al RomTelecom.
Pe de alta parte, exista destule voci care spun ca OTE, plecand de la premisa foarte probabila ca va deveni proprietarul RomTelecom in urmatorii doi ani si, implicit, al Cosmorom, nu face altceva decat sa construiasca o companie de telefonie mobila puternica si care urmeaza sa ii aduca profituri importante. Profituri de care nu va avea parte statul roman.
Luna trecuta, conducerea de la Atena a OTE a decis sa schimbe managementul RomTelecom. Surse oficiale spun ca inlocuirea respectiva a avut la baza dorinta grupului grec de a obtine cat mai rapid profit.