RomTelecom, in pragul executarii silite

Un control al Garzii Financiare, efectuat in luna decembrie 2001 la compania RomTelecom a scos la iveala mai multe nereguli referitoare la contractul incheiat intre societatea de telecomunicatii si firma Ar-Thema International. Potrivit acestui contract, semnat in luna mai 1998, firma Ar-Thema se angaja sa "corecteze si sa prepagineze baza de date a RomTelecom necesara tiparirii cartilor de telefon". Pretul prevazut in contract fusese stabilit intr-o suma fixa, de 0,082 dolari pe abonat. Ulterio

Un control al Garzii Financiare, efectuat in luna decembrie 2001 la compania RomTelecom a scos la iveala mai multe nereguli referitoare la contractul incheiat intre societatea de telecomunicatii si firma Ar-Thema International. Potrivit acestui contract, semnat in luna mai 1998, firma Ar-Thema se angaja sa „corecteze si sa prepagineze baza de date a RomTelecom necesara tiparirii cartilor de telefon”. Pretul prevazut in contract fusese stabilit intr-o suma fixa, de 0,082 dolari pe abonat. Ulterior, printr-un act aditional, s-a prevazut prelungirea contractului pana la 31 decembrie 2002, introducandu-se si prevederea conform careia prestatorul va asigura pentru RomTelecom intretinerea, completarea si reactualizarea lunara a bazelor de date la toate directiile de telecomunicatii teritoriale si furnizarea la cerere a unor corectii a bazelor de date in regim de urgenta. Din partea RomTelecom, la acea vreme, documentul a fost semnat de Florin Anghel, directorul general al companiei de telecomunicatii, iar din partea firmei Ar-Thema, de Angela Craciun, director general.
Controlul Garzii Financiare a semnalat existenta unor cheltuieli nejustificate din partea RomTelecom, efectuate in perioada 1998-2001, pentru care societatea de telecomunicatii nu a platit impozit pe profit si TVA. Astfel, in sarcina RomTelecom au fost puse obligatii neonorate catre bugetul de stat de 77,7 miliarde lei, din care 13,1 miliarde lei TVA, 21,2 miliarde lei impozit pe profit si 43,4 miliarde lei majorari de intarziere. Toate aceste obligatii neonorate provin dintr-o clauza contractuala potrivit careia „beneficiarul (RomTelecom) va asigura firmei Ar-Thema un volum minim de prelucrare de 150.000 de abonati/luna. In situatiile in care RomTelecom nu asigura volumul minim prevazut, acesta se obliga sa-i plateasca Ar-Themei (chiar si in cazul, de exemplu, al unui volum de 75.000 de abonati pe luna) contravaloarea prelucrarii a 150.000 abonati/luna”. Cu alte cuvinte, de aici, din aceasta clauza, provin cheltuielile nejustificate semnalate de Garda Financiara. De subliniat este faptul ca, in mai multe luni, controlul Garzii arata ca RomTelecom a livrat catre firma prestatoare sub volumul minim, dar a platit contravaloarea prelucrari datelor a 150.000 de abonati lunar.
Clauze favorabile pentru Ar-Thema
Acest contract care a avut vizibil clauze favorabile firmei prestatoare (muncesti, nu muncesti, tot atata incasezi!) este in situatia de a fi reziliat. Si nu datorita deciziei conducerii RomTelecom de a inceta colaborarea paguboasa, dupa cum reiese din controlul Garzii Financiare, ci litigiului care s-a declansat anul trecut intre cele doua firme. Astfel, Ar-Thema International a dat in judecata RomTelecom pentru ca nu i-a achitat facturile incepand din luna iunie 2001. Datoria se ridica la peste trei miliarde lei. Corneliu Craciun, director la Ar-Thema, ne-a declarat ca facturile nu au fost achitate de RomTelecom, pe motiv ca operatorul ar avea probleme cu lichiditatile.
Saptamana trecuta, instanta s-a pronuntat in favoarea firmei Ar-Thema, obligand RomTelecom sa-i plateasca acesteia datoria in termen de zece zile. Ceea ce inseamna ca, daca RomTelecom nu plateste pana pe 16 februarie a.c., poate intra in executare silita.
Oficialitatile RomTelecom s-au abtinut de la orice comentariu referitor la litigiul cu Ar-Thema. In privinta rezultatelor controlului efectuat de Garda Financiara, RomTelecom sustine ca a declansat procedura legala de contestare a procesului-verbal al Garzii. Pe de alta parte, Garda Financiara a trimis dosarul afacerii RomTelecom – Ar-Thema catre Inspectoratul General de Politie.
Indiferent de deznodamantul acestei anchete, „traiul dulce” al Ar-Themei International pe langa RomTelecom pare ca se sfarseste. Firma condusa de Angela Craciun a aparut in preajma marelui operator in anul 1998, pentru inceput cu mici contracte de publicitate neconventionale, ca mai apoi sa prinda unele dintre cele mai grase contracte pe bugete de publicitate, de exemplu campania RomTelecom, avand-o ca personaj principal pe Nadia Comaneci, si campania de lansare Cosmorom, o campanie (filmata cu bani grei in Tunisia, in anul 1999), dar care nu a ajuns sa fie niciodata difuzata in mass-media.