O parte din obligaţiile impuse Romtelecom pe pieţele serviciilor de apeluri vor fi retrase, conform unui proiect al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Compania Romtelecom va scăpa de mai multe obligaţii precum, aceea de a respecta formula de control a creşterii tarifelor, de a nu practica preţuri excesive sau preţuri de ruinare şi obligaţia privind evidenţa contabilă separată.

„ În ceea ce priveşte pieţele serviciilor de apeluri, autoritatea intenţionează să retragă toate obligaţiile impuse anterior în sarcina Romtelecom, ca urmare a presiunilor concurenţiale atât directe, cât şi indirecte, de la nivelul altor pieţe, exercitate îndeosebi din partea operatorilor de reţele de cablu şi a celor de reţele mobile de telefonie, care au avut ca efect scăderea semnificativă a cotelor de piaţă ale furnizorului fost monopolist, în unele situaţii chiar şi sub 40%”, se arată într-un comunicat al ANCOM.

În stabilirea concluziilor preliminare, autoritatea a avut în vedere şi faptul că, atât pentru serviciile de acces, cât şi pentru serviciile de apeluri, Romtelecom practică tarife situate, în medie, sub nivelul maxim permis prin formula de control al creşterilor tarifare stabilită de autoritate în urma analizelor de piaţă realizate în anul 2004.

Se menţin anumite obligaţii

Pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces şi pe cea de gros, obligaţiile impuse Romtelecom se vor menţine. „Romtelecom rămâne furnizor cu putere semnificativă pe ambele pieţe de gros, precum şi pe piaţa cu amănuntul a serviciilor de acces la puncte fixe”, se arată în comunicat.

Oferirea abonaţilor posibilitatea de a utiliza serviciile oricărui furnizor de servicii de telefonie destinate publicului, cu care este interconectat, şi interzicerea condiţionării achiziţionării unui serviciu de cumpărarea altuia, respectiv obligaţia de a nu condiţiona furnizarea serviciilor de acces la puncte fixe de acceptarea de către utilizatorii finali a unor prestaţii suplimentare, fără legătură cu serviciul solicitat, se vor menţine.

După încheierea perioadei de consultare publică şi analizarea observaţiilor şi propunerilor primite, ANCOM urmează să notifice Comisiei Europene (CE) şi autorităţilor naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de măsuri propuse,împreună cu motivele care stau la baza acestor măsuri.

SURSA: Mediafax