Theodoros Thanopoulos este unul dintre numele grecesti cu care angajatii RomTelecom trebuie sa se obisnuiasca, dupa trecerea a 35% din actiunile acesteia in mana OTE din Grecia. De sapte luni, Thanopoulos, in varsta de 52 de ani, a preluat Directia de Dezvoltare a Societatii Nationale de Telecomunicatii, primind sarcina extrem de dificila de a pregati compania pentru momentul in care va trebui sa faca fata cu adevarat competitiei pe piata: anul 2003, care va aduce liberalizarea pietei telefoniei fixe din Romania.
Aria de actiune a inginerului grec se intinde de la informatizarea companiei pana la supravegherea evolutiei subsidiarelor RomTelecom si chiar la identificarea si evaluarea oricarui nou business pe care compania il va dezvolta in continuare. Caci RomTelecom nu mai vrea sa fie perceputa doar ca o simpla companie de telefonie fixa, ci ca un grup modern de telecomunicatii ale carui afaceri se intind la telefonia mobila, televiziune prin cablu, transfer de date si Internet.
Theodoros Thanopoulos nu se va ocupa doar de elaborarea strategiei de dezvoltare a RomTelecom, ci va conduce direct ca presedinte al Consiliului de Administratie a uneia dintre subsidiarele RomTelecom, si anume CableVision of Romania, o companie de televiziune prin cablu la care societatea nationala detine 95,6% din actiuni si care este reprezentativa pentru ambitiile RomTelecom de a intra intr-o noua era.
Investitii de 700 mil. USD in telefonia mobila
Sunt sarcini dificile de realizat pentru societatea monopolista. In afara de afacerea sa principala, telefonia fixa, care realizeaza 80% din veniturile sale, RomTelecom se afla intr-o pozitie aproape nesemnificativa pe alte piete in care isi pune mari sperante. Cosmorom, o societate apartinand in totalitate RomTelecom si care beneficiaza de licenta de operare in telefonia mobila in sistem GSM, pe banda de 1800 MHz, a intrat pe piata intr-un moment in care ceilalti doi operatori, MobiFon si Mobil Rom, au un avans semnificativ. Cele doua companii de telefonie mobila au deja peste 1,5 milioane de abonati, si pot oferi o acoperire aproape totala, iar acest lucru va face dificila atragerea de clienti de catre Cosmorom, care nu acopera in prezent nici jumatate din suprafata tarii. Theodoros Thanopoulos nu vede in aceasta situatie un impediment prea mare. „Am inceput tarziu in telefonia mobila, e adevarat, dar tot de pe pozitia a treia am luat startul si in Grecia cu CosmoOTE, iar acum suntem deja pe locul doi”.
De asemenea, Thanopoulos nu face un secret din efortul investitional pe care Cosmorom il va face pentru a ajunge din urma MobiFon si Mobil Rom, punand la bataie nu mai putin de 700 milioane dolari pentru urmatorii cinci ani. „Tinta noastra este de a ajunge, in urmatorii ani, sa detinem o cota de piata de 20% in telefonia mobila”, spune Thanopoulos.
De pe o pozitie asemanatoare porneste RomTelecom si in domeniul televiziunii prin cablu. CVR, o companie infiintata inca din 1993, este inca departe de cei care fac jocurile pe aceasta piata. Cu un numar de nici 40 de mii de abonati, CVR nu detine decat aproximtiv 1% din piata cablului din Romania, dupa propriile estimari. Este destul de surprinzatoare performanta slaba a companiei CVR,cu atat mai mult cu cat marii operatori de televiziune prin cablu sunt vazuti ca principalii potentiali concurenti ai RomTelecom in segmentul telefoniei fixe, in momentul liberalizarii acestei piete.
Asa cum se intampla in Europa, companiile de televiziune prin cablu ofera deja servicii in asa-numita banda larga, care include transmisiile de date, voce si video, iar cativa din operatorii din Romania vor fi cu siguranta in stare sa faca acest lucru peste doi ani. Aceste companii vor putea deveni, prin fuziuni, parteneri ai altor societati de telecomunicatii, cum ar fi ai celor de telefonie mobila, si in acest fel vor fi pregatiti sa faca viata grea pentru RomTelecom. Thanopoulos spune ca RomTelecom nu va asista atat de pasiv ca si pana acum, la ascensiunea viitorilor concurenti. „Suntem pregatiti pentru a porni un vast proces de expansiune a CVR, care sa ne aduca in scurt timp sa detinem 10% din piata”. Chiar daca cifrele n-au fost dezvaluite, Thanopoulos afirma ca este vorba de investitii de ordinul milioanelor de dolari, pe care RomTelecom le va pompa in societatea de cablu.
Compania are parte de reclamatii
Un alt domeniu in care RomTelecom intentioneaza sa-si faca mai bine simtita ptezenta este Internet-ul. Deja societatea nationala detine o participare minoritara in Global One Comunications, specializata in transmisia de date, dar Thanopoulos spune ca RomTelecom intentioneaza sa iasa din aceasta societate pentru a infiinta propria sa companie. Lansarea propriilor servicii de Internet va introduce RomTelecom intr-un alt domeniu in care, desi jocurile nu sunt deja facute.
Expansiunea RomTelecom nu-i lasa indiferenti pe cei carora societatea nationala le va ameninta o bucata din tort. Teama lor nu este nejustificata. Atat companiile de telefonia mobila, cat si cele de Internet sunt inca dependente de reteua RomTelecom fiind in acelasi timp clientii societatii care detine monopolul telefoniei fixe. Ele isi pun problema daca RomTelecom nu-si va favoriza propriile companii de telefonie mobila, de Internet sau de televiziune prin cablu. Deja RomTelecom se confrunta cu mai multe reclamatii la Consiliul Concurentei, unde una dintre societatile de cablu, Kappa, a facut o sesizare privind modul preferential in care RomTelecom inchiriaza propriei sale companii reteaua sa ampla de tubulatura subterana. Desi Consiliul Concurentei a pornit o investigatie in urma acestei sesizari, se pare ca aceasta a ramas fara efect. Theodor Thanopoulos vede din aceste reactii mai degraba o strategie de marketing a competitorilor din domeniile in care RomTelecom si-a intins tentaculele. El accepta totusi faptul ca RomTelecom isi va folosi intreaga infrastructura pentru a-si sustine propriile companii, dar considera ca acest suport nu va depasi prevederile legale si nu va afecta competitia pe piata. Daca preturile RomTelecom sunt aceleasi pentru toti sau daca sunt cele care corespund serviciilor sale se va vedea abia cand aceasta companie nationala nu va mai fi monopolista pe telefonia fixa. Pana in 2003 insa, competitorii vor trebui sa-l creada pe Theodoros Thanopoulos pe cuvant.     

Afacerile Romtelecom
Telefonie fixa:
prin RomTelecom SA detine monopolul pe piata pana la 31.12.2002.
Telefonie mobila:
Cosmorom SA (99,9% in posesia RomTelecom SA). Opereaza in sistem GSM pe frecventa 1800 MHz. Competitori
MobiFon si Mobil Rom.
Televiziune prin cablu: CableVision of Romania (95,6% in posesia RomTelecom SA).
Are peste 35.000 de abonati si detine abia 1% din piata.
Internet: RomTelecom este pe cale sa renunte la participarea sa minoritara in GlobalOne Communications si lucreaza in prezent la infiintarea propriei companii de Internet