Planul de reorganizarea al Romval se întinde pe o perioadă de tre ani și prevede continuarea activităţii sale, prin păstrarea salariaților existenți în cadrul societății (peste 110 de angajaţi) și prin angajări suplimentare pentru efectuarea comenzilor care urmează a fi contractate în perioada de reorganizare.
În cazul planului de reorganizare al Romval au fost prevăzute cinci categorii de vot: creditorii garantați, creditorii salariali, creditorii bugetari și două categorii de creditori chirografari (cuprinzând furnizorii societăţii).
Pentru a acorda societăţii debitoare şansa să se redreseze, creditorii care au votat planul de reorganizare au fost de acord să accepte programul de plăţi care prevede distribuiri consistente doar în al treilea an de aplicare a planului pentru creditorii salariali şi bugetari, precum şi distribuiri eşalonate şi după expirarea planului de reorganizare pentru creditorii garantaţi. Planul a fost votat şi de către cele două categorii de creditori chirografari chiar dacă acesta prevede reducerea în integralitate a creanţelor acestora. Împotriva planului de reorganizare au votat doar creditorii bugetari.
„Creditorii au conştientizat faptul că reorganizarea societăţii are drept consecinţă o acoperire mai mare a creanţelor, precum şi posibilitatea de a avea, atât pe durata planului de reorganizare, cât și ulterior, un partener comercial în societate, fapt care le permite obţinerea unor beneficii în mod indirect,” a declarat Vasile Godîncă-Herlea, Senior Partner CITR.
Potrivit reprezentanților CITR, în caz de faliment, doar creanţele salariale ar fi fost acoperite în proporţie de 100% din creanţa înscrisă în tabel. Din celelalte categorii de creanţe, creditorul garantat şi-ar fi acoperit creanţele în procent aproximativ de 50%, creanţele născute în perioada de observaţie ar fi fost acoperite într-un procent de aproximativ 44 %, iar celelalte categorii – bugetarii, chirografarii- nu ar fi recuperat nicio sumă.
Conform legii insolvenței, pentru ca un plan să fie aprobat de către creditori el trebuie să fie votat de jumătate plus una din categoriile prevăzute de lege.
Votarea planului deschide calea spre pasul al doilea prevăzut de legea insolvenței și anume confirmarea planului de către judecătorul sindic. Judecătorul sindic va decide în şedinţa publică din data de 06.06.2011, în baza voturilor exprimate de creditori, confirmarea acestui plan de reorganizare.