Firma sa va face transferuri rapide prin unitatile CEC
Ultimul mare contract pentru transferul rapid de bani incheiat cu o banca s-a adjudecat. Castigator: o firma mica si noua, dar cu actionari influenti.
“CEC era singura banca unde nu se incheiase contract de exclusivitate cu una dintre marile companii de transfer de bani, gen Money Gram sau Western Union”, spune Cristian Croitoru, presedintele si fondatorul Transfer Rapid LLC, firma americana care a reusit sa lanseze recent serviciul impreuna cu CEC. Alaturi de acesta si de alti investitori americani (printre care Dan Lufkin, fondatorul unei companii de brokeraj celebre pe Wall Street, DLJ, vandute ulterior Credit Suisse), in cadrul companiei a intrat si fostul ambasador al SUA, James Rosapepe, firma sa Patuxent Capital Group devenind anul trecut actionar. Cat priveste procentajul exact al participarii companiei sale in noua firma de transfer rapid, precum si componenta completa a actionariatului, Rosapepe spune ca acestea sunt confidentiale, la fel ca si estimarile privind cifra de afaceri sau profitul din perioada urmatoare.
Mai putin celebru in Romania decat fostul ambasador SUA, presedintele Transfer Rapid LLC, Cristian Croitoru, a lucrat pana acum cativa ani in BNR, unde a coordonat proiectul sistemului electronic de plati. A plecat in Statele Unite, unde a obtinut MBA la Harvard Business School. Din 2002, este managing director la biroul din New York al unei firme cu asociati romani, MIC&Associates, necunoscuta publicului de la noi, nu insa si firmelor americane care doresc sa faca afaceri in Romania sau inaltilor oficiali romani aflati in vizite americane. Printre clientii companiei, reprezentati de MIC in Romania, s-au numarat, potrivit informatiilor de pe site-ul firmei, Bechtel, Raytheon (sisteme radar, de aparare antiaeriana), Daiwa Securities (consultant al statului la privatizarea BCR), dar si Ministerul Afacerilor Externe (pentru promovarea tarii), Banca Nationala sau companii ca Eximbank, Romtehnica, Romarm, SNP Petrom, RA Monitorul Oficial, grupul Omega Press (Ziua). La sediul MIC&Associates au venit in vizita, de-a lungul timpului, fostii presedinti Emil Constantinescu si Ion Iliescu. Firma s-a ocupat de vizita fostului premier Adrian Nastase in SUA, organizand si deschiderea Nasdaq de catre acesta. Pe site-ul MIC, presedintele firmei, stefan Minovici, apare in diverse fotografii si alaturi de presedintele Basescu, la o vizita recenta in SUA, sau alaturi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (tinut de umeri de acesta), care a vizitat la randul sau sediul companiei din SUA.
Ultimul contract disponibil cu o banca romaneasca, adjudecat de firma Transfer Rapid, nu este insa si cel mai putin important. Jumatate dintre romanii care pleaca in strainatate si trimit apoi bani in tara provin din mediul rural, unde nu ajung prea multe banci. Desi intarziata, intrarea CEC pe piata transferurilor rapide de bani are toate sansele sa se faca in forta. Cu cele 1.400 de unitati, institutia ajunge si in satele indepartate. Adica cel mai aproape de grosul beneficiarilor transferurilor de bani din strainatate.
Piata este uriasa. Potrivit directorului Directiei Statistica din BNR, Marian Mustatea, transferurile curente de valuta din strainatate au depasit anul trecut 4,14 miliarde de euro, fiind de asteptat sa creasca in continuare.
Pe langa presedintele CEC, Eugen Radulescu, cel care a decis sa isi implice institutia in oferirea unui astfel de serviciu, potentialul afacerii in mediul rural a mai fost intuit si de cativa tineri intreprinzatori romani cu afaceri in SUA. “L-am intalnit pe Cristian Croitoru in 2004, in Washington, la o receptie la resedinta ambasadorului Romaniei, si mi-a spus de afacere. Mi s-a parut o idee buna, iar anul trecut am decis sa devin actionar”, ne-a declarat James Rosapepe. “Propunerea de parteneriat am facut-o noi Casei de Economii, nu eu personal, compania noastra”, adauga Rosapepe, precizand ca il cunoaste pe presedintele CEC, Eugen Radulescu, din vremea cand era ambasador. Cu ce au convins CEC sa accepte parteneriatul? “Cu o idee simpla, dupa modelul dezvoltat acum cativa ani intre Mexic si SUA”, arata Rosapepe. “Serviciul este disponibil doar pentru trimiterile catre Romania, din unitati localizate in zona comunitatilor de romani. Firmele mari, cu retele in toata lumea, au comisioane de 10%, in medie. La noi, costurile sunt mai mici, iar comisioanele vor fi la jumatate”, spune Cristian Croitoru.
Ideea a convins CEC, chiar daca, in momentul de fata, exista si cateva neajunsuri. Firma Transfer Rapid LLC nu poate opera decat pe relatia SUA, nu si in Europa, unde muncesc majoritatea romanilor plecati din tara. “Avem o intelegere cu o agentie din SUA, care are 800 de locatii acolo. Vrem sa ne extindem anul acesta in Europa, in special in Italia si Spania”, arata Rosapepe. Potrivit afirmatiilor sale, nu toate cele 800 de locatii sunt in zone cu comunitati de romani, astfel incat si situatia acestora va fi revizuita.