Rosenman: „As investi in birouri, magazine si terenuri”

Capital: Domnule Lior Rosenman, foarte multe companii imobiliare internationale au investit in ultimii ani in Europa de Est. Gemolab si partenerii sai din Neocity Group fac parte din acestea. De ce tineti cont atunci cand planificati investitiile? Lior Rosenman: Exista o experienta in Est unde, in ultimii ani, a crescut foarte mult valoarea investitiilor imobiliare. Pietele locale cunosc perioade ciclice de cresteri si de scaderi ale preturilor si chiriilor, dar media este spre crestere. In gene

Capital: Domnule Lior Rosenman, foarte multe companii imobiliare internationale au investit in ultimii ani in Europa de Est. Gemolab si partenerii sai din Neocity Group fac parte din acestea. De ce tineti cont atunci cand planificati investitiile?
Lior Rosenman: Exista o experienta in Est unde, in ultimii ani, a crescut foarte mult valoarea investitiilor imobiliare. Pietele locale cunosc perioade ciclice de cresteri si de scaderi ale preturilor si chiriilor, dar media este spre crestere.
In general, intr-o tara in curs de dezvoltare se parcurg patru etape obligatorii. Primul lucru care se face ca investitie imobiliara sunt birourile, cladiri moderne care sa poata gazdui sediile centrale ale marilor companii straine. Pentru ca primii reprezentanti ai investitorilor care vin intr-o tara ca a dumneavoastra sunt cei care iau deciziile si care au nevoie de locuri adecvate pentru a-si desfasura activitatea. In a doua etapa, investitorii straini dezvolta retele de distributie a produselor, si de aceea au nevoie de depozite si spatii industriale necesare activitatii de logistica. In a treia etapa apar centrele comerciale noi, unde se vor vinde aceste produse. Dupa aceea, in a patra etapa, cand puterea de cumparare a cetatenilor creste, incep sa fie construite case noi, mai frumoase si mai bune.
Capital: In Romania, Gemolab Real Estates urmareste acest grafic? La cat se ridica investitiile dumneavoastra in piata imobiliara romaneasca si la cat preconizati ca vor ajunge?
Lior Rosenman: Noi urmarim exact etapele acestea. Atunci cand ne-am facut planuri de strategie pentru Romania nu am venit sa stam trei ani sau cinci ani, ci pentru o perioada foarte indelungata. Am investit pana astazi 10 mil. USD, bani adusi de acasa, si in viitor vom ajunge pana la 50 mil. USD Mai intai am cumparat terenuri pentru cladiri de birouri, am construit-o pe prima si am dat-o in folosinta – Neocity Tower, din Bucuresti – si urmeaza inca doua-trei imobile de acest tip. Am sarit peste depozite, pentru ca nu activam in domeniul acesta si mergem direct in etapele urmatoare – investitii in retail si in sectorul rezidential. Acum suntem pe punctul de a finaliza achizitionarea unui teren pentru construirea unui „power center”, un concept american de centru comercial mult mai dezvoltat decat conceptul de mall. Tot in aceasta perioada vom intra intr-un domeniu in care avem experienta de 45 de ani, cel al constructiei de case.
Capital: Cum va arata viitorul power center si unde va fi amplasat?
Lior Rosenman: Un power center nu este concentrat ca un mall, ci este mai raspandit. Ocupa o suprafata mult mai mare – se va intinde in total pe 100.000 mp, din care jumatate va fi rezervata pentru parcari si facilitati. Reuneste multe, foarte multe magazine, unde se gasesc de la toate marcile de blugi pana la masini, unde poti cumpara orice tip de marfa, la un pret cat mai mic. Locatia este confidentiala, pentru ca in acest moment suntem in tratative pentru achizitionarea terenului. In circa trei luni speram insa sa demareze lucrarile, iar termenul de finalizare a unei investitii de acest tip este de aproximativ 15 luni.
Capital: Incontestabil, in Romania se construiesc prea putine locuinte noi si exista o mare nevoie de case. Multi investitori isi arata interesul pentru acest sector, dar stau in expectativa. De ce?
Lior Rosenman: Constructia de case noi este o faza care urmeaza in orice tara care se dezvolta rapid. Romanii trebuie sa mai aiba putina rabdare. In acest moment exista un nivel de venituri nu foarte mici, dar mediocre, care se dezvolta insa foarte bine. Potrivit studiilor noastre, foarte multi cetateni romani doresc sa se mute de la bloc si sa traiasca intr-o zona mai buna, mai verde si mai nepoluata. Noi avem pentru Bucuresti un proiect 58-150 de vile care vor fi construite in stil occidental, case de toate tipurile – insiruite, cuplate, individuale. Numarul lor final va depinde de cerere. Avem o foarte buna colaborare cu bancile din Romania, prin intermediul careia intentionam sa derulam o linie de credit ipotecar.
Capital: La cat estimati rata lunara pentru aceste case?
Lior Rosenman: Oricine va veni cu un venit mediu va putea sa aiba o casa. Nu vreau sa spun o suma si nu vreau sa sperii pe nimeni, dar in general un cuplu cu studii superioare va putea, cu veniturile de astazi, sa cumpere o casa de 80-85 mp.
Capital: Rezolvarea crizei de locuinte din Romania ar putea veni de la statul roman sau de la infiintarea de fonduri ipotecare in Romania?
Lior Rosenman: Acestea nu vor rezolva nimic. Cand vor exista clienti solvabili pentru locuinte noi, atunci se vor gasi si bani. Vor veni investitori care vor privi ca pe o oportunitate construirea si vanzarea de case noi. Se va investi si se va construi incet-incet, dupa cerinte, o data cu dezvoltarea pietei.
Capital: Prima investitie finalizata a grupului Gemolab este cladirea de birouri Neocity Tower, care s-a inchiriat in totalitate inainte de darea in folosinta. Cum explicati acest succes?
Lior Rosenman: Primul lucru care a contat a fost amplasamentul. Toate afacerile se muta spre zona de nord a Capitalei, si noi am preconizat acest lucru. In al doilea rand, am dat importanta calitatii si finisajelor, pentru care am platit foarte multi bani si nu am facut nici un rabat, pentru a respecta standardele vestice.
Capital: Daca ar fi sa faceti investitii personale, nu prin intermediul grupului, ce ati alege din Bucuresti?
Lior Rosenman: As prefera un portofoliu: maine as investi in birouri in zona de nord, magazine in centrul orasului si terenuri pentru locuinte la margine, in afara Bucurestiului.    

Carte de vizita

Nume: Lior Rosenman
Cetatenie: israeliana
Anul si locul nasterii: 1955, Rehovod
Stare civila: casatorit
Activitate profesionala: in urma cu multi ani a preluat afacerea de familie a tatalui sau; a inceput cu evaluarea de bijuterii si a ajuns presedinte a unui grup de companii care desfasoara activitati in domeniul comertului, financiar-bancar si imobiliar. Grupul de firme Gemolab realizeaza anual un volum de afaceri de sute de milioane de dolari. Firma detine active imobiliare in SUA, Canada, Israel, Franta, Ungaria, Romania, Chile, Bahamas si Tanzania.
In Romania, Gemolab este membra a Neocity Group, care a finalizat cladirea de birouri de clasa A Neocity Tower, din Bucuresti.

Stiri

Colliers International se muta in Opera Center
La sfarsitul vacantei de vara, angajatii firmei engleze de consultanta imobiliara Colliers International se vor muta intr-una din cele mai bune cladiri de birouri din Bucuresti, Opera Center. Bogdan Georgescu, director general al Colliers International, declara: „Intotdeauna noi am pretuit Opera Center si am recomandat-o clientilor nostri, asa ca relocarea firmei noastre a venit de la sine, pentru ca agentia noastra vrea sa le ofere angajatilor ei cele mai bune conditii de munca. Firma noastra a avut exclusivitate pentru inchirierea spatiilor din acest complex, care cuprinde Opera Center I si Opera Center II”.
De la inceputul acestui an, Colliers a intermediat cinci tranzactii de inchiriere in acest complex, printre clienti numarandu-se mari companii romanesti si straine.

Primaria Capitalei renoveaza vile istorice
Patru mari companii romanesti, trei foste de stat Proiect Bucuresti, Procema, IPCT si doar una privata -Prodomus – si-au adjudecat la licitatie proiectele pentru renovarea a sapte vile istorice din Bucuresti. Casele vor fi renovate pe banii Uniunii Europene, numai pentru prima etapa – lucrarile de arhitectura – fiind alocate 270.000 de dolari.

Babel Communications se muta in Piata Dorobanti
Agentia de publicitate Babel Communication a inchiriat un imobil nou de birouri cu patru etaje si un total de 380 mp, amplasat in partea de nord a Capitalei, pe strada Putul lui Zamfir, aflata in apropierea Pietei Dorobanti. Babel Communication are in prezent 25 de angajati si o cifra de afaceri de 2,5 milioane de dolari pe an. Tranzactia a fost realizata de agentia imobiliara Rom International Service. Zona de nord ramane astfel in atentia marilor companii, care inchiriaza in aceasta arie atat sedii de birouri, cat si locuinte de lux pentru angajatii privilegiati.