Proiectul minier de la Roşia Montană ar putea avea o contribuţie de 19 miliarde de dolari la PIB-ul României, pe parcursul celor 18 ani în care se vor desfăşura fazele de construcţie (doi ani) şi exploatare (16 ani), conform estimărilor realizate de Oxford Policy Management.

Contribuţia directă a proiectului la produsul intern brut este estimată la şase miliarde de dolari, peste 13 miliarde de dolari urmând a fi generate de afaceri conexe. Costurile de construcţie plus cheltuielile angajate de Roşia Montană Gold Corporation în perioada de exploatare şi închidere vor genera cheltuieli directe noi de cel puţin 1,96 miliarde de dolari pe bunuri şi servicii din România şi 2,25 miliarde de dolari dacă se includ şi cheltuielile cu forţa de muncă, se mai arată în studiu.

În privinţa resurselor umane, analiza arată că în faza de construcţie a proiectului vor fi angajaţi de către companie 2.300 de oameni, iar în faza de exploatare alţi 880. „Se aşteaptă ca efectele de multiplicare să ducă la o creştere a acestor cifre în industriile conexe din România cu un factor de 3-5, în diferitele faze ale proiectului. Astfel, în perioada de exploatare, ar putea fi create 3.600 de locuri de muncă”, a declarat Alan Roe, director la Oxford Policy Management, adăugând că mulţi oameni din acea zonă au un venit zilnic de sub doi dolari pe zi. El subliniază însă că acestea nu sunt prognoze, ci doar estimări care au la bază mai multe variabile, inclusiv evoluţia preţului aurului.

„Proiectul minier va determina o creştere semnificativă a investiţiilor străine directe, în special în primii doi ani, în faza de construcţie”, spune şi Joel Bell, fost prim consilier economic al prim-ministrului Canadei. El a arătat că se estimează o contribuţie de 1,3 miliarde de dolari în primii doi ani, urmând ca, în total, nivelul să depăşească două miliarde de dolari.

Investiţia pe care Roşia Montană Gold Corporation intenţionează să o realizeze în România este de două miliarde de dolari, iar veniturile generate de vânzarea aurului extras din mină sunt estimate la 7,5 miliarde de dolari.