RMGC înţelege preocuparea opiniei publice şi a lumii academice cu privire la aspectele de patrimoniu pe care le implică realizarea proiectului miner, fapt pentru care a încredinţat expertului UNESCO Dennis Rodwell misiunea de a întocmi un raport independent de evaluare a situaţiei patrimoniului urban şi arhitectonic din Roşia Montană, ale cărui concluzii urmează să fie integrate în strategia de profil a companiei.
În raportul intitulat Reflecţii privind relevanţa şi adecvarea declarării Roşia Montană ca Obiectiv de Patrimoniu Mondial al UNESCO, Dennis Rodwell arată că propunerea de a include Roșia Montană pe lista tentativă a UNESCO are “deficienţe majore” şi ar trebui abandonată imediat. “Sugestia de a include Roşia Montană pe lista tentativă UNESCO, afirmă expertul britanic, pune la îndoială integritatea procesului de selecţie şi are potenţialul de a discredita România în obligaţiile sale, ca semnatar al Convenţiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu, din 1972, precum şi de a a-i slăbi poziţia în cazurile cu adevărat justificate”. Principalele concluzii ale raportului independent al lui Dennis Rodwell pot fi sintetizate după cum urmează:
· Propunerea de a include Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial contravine criteriilor UNESCO
· Fără susţinerea comunităţii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO
· UNESCO, o organizaţie a cărei reputaţie este angajată în conservarea autentică a siturilor de patrimoniu cultural, este în pericol de a fi asociată cu organizaţii neguvernamentale care se opun continuităţii caracterului minier al Roşiei Montane.
În sprijinul afirmaţiilor sale, Dennis Rodwell aduce recomandările recente ale UNESCO, aşa cum au fost ele reiterate de ultima întrunire a Comitetul pentru Patrimoniu Cultural Universal (World Heritage Committee), din vara acestui an de la Brasilia, potrivit cărora susţinerea comunităţii este esenţială pentru înscrierea unui sit pe lista tentativă. În raportul său, expertul UNESCO atrage atenţia asupra faptului că, prin susţinerea publică, de către anumite ONG-uri, a înscrierii sitului Roşia Montană pe lista tentativă a organizaţiei, se încearcă implicarea reputatului for într-o dispută care are drept obiectiv blocarea unui proiect industrial şi nu o mai bună protejare a patrimoniului. „Propunerea de a include Roşia Montană pe lista tentativă coincide cu o campanie a unor organizaţii neguvernamentale de a bloca proiectul minier din zonă şi nu poate fi disociată de respectiva campanie”, constată arhitectul britanic în raportul său.
Referitor la situaţia altor zone miniere din lume, arhitectul britanic Dennis Rodwell subliniază în raportul său faptul că, în general, siturile miniere au devenit monumente UNESCO numai după ce toate operaţiunile miniere comerciale au fost definitiv încheiate, “cu singura excepţie a minei de sare Wieliczka (Polonia), care, din diverse motive artistice şi turistice, este un caz special”. Mai mult decât atât, “nu există niciun precedent în care un sit minier să fi fost propus pentru nominalizare ca monument UNESCO în scopul împiedicării operaţiunilor miniere comerciale”, arată Dennis Rodwell în raportul său, referindu-se la situri miniere care sunt deja înscrise pe lista patrimoniului UNESCO.
Patrimoniul de la Roşia Montană este o componentă importantă a proiectului minier propus de RMGC. Pornind de la prevederile legale în vigoare, compania a întreprins în zonă un amplu program de cercetare arheologică, în valoare de 11 milioane USD, care a scos la lumină vestigii până atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetători români şi străini. De asemenea, RMGC a inaugurat în februarie 2010 prima clădire restaurată din centrul istoric al comunei, care adăposteşte în prezent expoziţia permanentă de istorie a mineritului, “Aurul Apusenilor”. Pentru a continua lucrările de cercetare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului, RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane USD pentru crearea unui muzeu modern al mineritului, protejarea in situ a galeriilor romane din centrul istoric şi pentru restaurarea în întregime a acestuia, după demararea proiectului minier.
Anexăm raportul expertului UNESCO pentru a fi consultat în forma sa originală.
Dennis Rodwell: Roșia Montană nu poate intra pe lista UNESCO
29 noiembrie 2010, 20:31
Ultima modificare în 29 noiembrie 2010, 22:31
Potrivit studiului arhitectului britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO şi membru ICOMOS, consultant al Diviziei Patrimoniu Cultural şi al Centrului Mondial al Patrimoniului, propunerea venită din partea unor organizaţii neguvernamentale de a include Roşia Montană în patrimoniul UNESCO contravine procedurilor instituţiei şi este nefondată.
Etichete:
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Integrare cu costuri mari pe piața unică europeană a energiei
- Casieriile Enel Energie Muntenia, închise pe 1 decembrie
- În sectorul minier din România lucrează 70.000 de oameni, în comparaţie cu 400.000 înainte de `89
- Ce firme au intrat în top-ul Camerei de Comerţ?
- Fan Courier a investit 400.000 euro în sedii noi la Braşov, Oradea şi Timişoara
- Cea mai veche afacere din lume
- PayPoint este prezent în 5.000 de locaţii la nivel naţional
- Topul minciunilor autorităţilor privind energiile regenerabile
- Petrom investeşte peste 200.000 de euro în instruirea angajaţilor
- Afacerile românești încep să fie «clonate» de antreprenorii străini