Proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană mai are nevoie de o singură decizie din partea Ministerului Mediului, a declarat astăzi Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor
Ministrul a spus că ar mai fi nevoie de maximum două ședințe ale Comitetului de Analiză Tehnică, după care ar trebui luată decizia finală, "undeva în luna ianuarie". Cea care va beneficia de drepturile de exploatare în Roșia Montană este compania minieră canadiană Gabriel Resources, deținătoarea a 80,69% din capitalul social al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care dezvoltă proiectul minier. Statul român deţine 19,31% din acţiuni, prin Minvest Deva. RMGC intenţionează să extragă 300 de tone de aur şi 1.700 de tone de argint timp de 16 ani la Roşia Montană.
Potrivit unui document guvernamental obţinut de Mediafax, Guvernul negociază cu Gabriel Resources majorarea cotei de participaţie la Roşia Montană de la 19,3% la 22,5%, investitorul respingând însă creşterea redevenţei şi împărţirea controlului cu statul şi condiţionând suplimentarea numărului de acţiuni de un cadru legal mai favorabil operatorilor minieri.
Proiectul este susţinut de preşedintele Traian Băsescu, dar este contestat de unele asociaţii de protecţie a mediului. Ungaria s-a opus de la bun început proiectului, invocând un eveniment din anul 2000, de la o mină de aur din Baia Mare, când 100.000 de metri cubi de apă amestecată cu cianură au ajuns în mai multe râuri, printre care și Tisa, de pe teritoriul Ungariei.
În urmă cu o săptămână, prmierul Emil Boc spunea despre proiectul minier de la Roșia Montană că trebuie abordat cu maximă responsabilitate.
„Suntem acum în plin proces de evaluare şi am dat două direcţii: pe de-o parte să negociem interesele statului român în acest contract, astfel încât să fie regăsite interesele pe care România trebuie să le prindă prin acest contract, iar pe de altă parte acum sunt în fază de avizare la ministerele de resort din punct de vedere arheologic, mediu, cultură, astfel încât să putem să facem o analiză finală asupra proiectului cu toate datele necesare şi după toate regulile Uniunii Europene".