Ce trebuie să știi despre roșii! Efectul incredibil pe care îl au asupra organismului a fost dezvăluit de un cunoscut medic. De ce este bine să le mâncați cât mai des!
În prezent există peste 200 de tipuri de cancer și se estimează că unul din doi oameni va dezvolta o formă de cancer în timpul vieții. Cu toate acestea, efectuarea unor schimbări simple în stilul de viață, cum ar fi alimentația sănătoasă, exercițiile fizice regulate și renunțarea la fumat, pot reduce semnificativ riscul de a face această boală.
Roșiile, mai ales fierte, au o listă întreagă de proprietăți anticancerigene
Dr. Michael Mosley, un cunoscut prezentator TV din Marea Britanie, care oferă sfaturi despre stilul de viață, susține că un aliment foarte comun pe care-l punem în salate ar putea ajuta mai multe decât credem la „prevenirea cancerului”. Doctorul Michael Mosley, fondatorul dietei Fast 800 și al dietei 5:2, a declarat că oamenii ar trebui să mănânce mai multe roșii, în special roșii fierte, deoarece au o listă întreagă de „proprietăți anticancerigene”.
În podcastul său de la BBC Sounds, Just One Thing, Mosley a explicat că roșiile conțin un antioxidant cunoscut, licopen, despre care se știe că este un compus-cheie în prevenirea cancerului. Dacă gătiți roșiile înainte de a le mânca, căldura va sparge pereții celulari groși ai fructului, iar licopenul va fi mai ușor absorbit de organism.
„Unul dintre lucrurile la care mă tem este cancerul de prostată, deoarece sunt la vârsta la care riscul începe să crească și există dovezi care asociază consumul de roșii, în special roșiile fierte, cu risc redus de cancer de prostată”, a declarat medicul.
În timpul podcastului său, Mosley a discutat cu profesorul Richard van Breemen de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, un expert în tomate și în modul în care reduc cancerul. Profesorul van Breeman a explicat: „Ca antioxidant, licopenul este atât de puternic încât ar putea ajuta la prevenirea cancerului”.
Roșiile pot preveni și cancerul de sân
Expertul a mai spus că, deși roșiile sunt foarte bune în prevenirea cancerului de prostată, există și „date foarte clare” care sugerează că ajută nu doar bărbații, cât și femeile, în prevenirea cancerului de sân. „În ultimii 20 de ani, au existat destul de multe investigații despre licopen și proprietățile sale anticancerigene.
Am aflat despre o legătură între cancer și licopen dintr-un studiu pe termen lung, în care bărbații care au mâncat cel mai mult licopenul sub formă de sos de roșii, pastă de roșii și roșii proaspete au avut cea mai mică incidență a cancerului de prostată. Au existat, de asemenea, date foarte bune care sugerează că licopenul ar putea ajuta femeile în prevenirea cancerului de sân”, a explicat van Breemen.
Subliniind modul în care licopenul funcționează în prevenirea cancerului, el a adăugat: „Prostata este un organ care este relativ deficitar în repararea ADN-ului. Multe organe au o modalitate extrem de eficientă de a verifica ADN-ul, de a-l repara și de a menține codul ADN adecvat.
Prostata este puțin mai puțin capabilă să repare daunele ADN-ului. Aceste daune se acumulează în timp. Licopenul poate ajuta la prevenirea acelei leziuni inițiale ale ADN-ului, reducând sarcina pe care trebuie să o suporte organismul”.
Cel mai bun mod de a mânca roșii
Întrebat care ar fi cel mai bun mod de a mânca roșii, pentru a introduce mai mult licopen în dietă, expertul a precizat că fierberea este cea mai indicată, chiar dacă roșiile se transformă în sos de tomate. Cu toate acestea, spune el, veți beneficia de licopen chiar dacă mâncați roșiile crude, în salate.
Profesorul a detaliat: „O salată de roșii s-ar putea să vă ofere 5-10mg de licopen, dar 100g de sos de roșii au cam 50mg. Nu trebuie să vă faceți griji. Licopenul este o moleculă extrem de sigură. Evident, ai nevoie de o dietă echilibrată și variată, bogată în fructe și legume, inclusiv alimente bogate în licopen, cum ar fi roșiile”.
Substanțele nutritive dintr-o roșie crudă mică (100 de grame):
- Calorii: 18
- Apă: 95%.
- Proteine: 0,9 grame
- Carbohidrați: 3,9 grame
- Zahăr: 2.6 grame
- Fibre: 1.2 grame
- Grăsimi: 0.2 grame
Este o sursă bună de fibre
Carbohidrații reprezintă 4% din roșiile crude, ceea ce înseamnă mai puțin de 5 grame de carbohidrați pentru un exemplar mediu (123 de grame). Zaharurile simple, cum ar fi glucoza și fructoza, reprezintă aproape 70% din conținutul de carbohidrați.
Acest aliment este o sursă bună de fibre, furnizând aproximativ 1,5 grame per roșie de dimensiuni medii. Majoritatea fibrelor (87%) din roșii sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină. Roșiile sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale.