Oamenii de știință care lucrează la Cold Spring Harbor Laboratory din SUA au folosit o tehnologie de editare a genelor, numită CRISPR, pentru a face modificări la trei gene-cheie din ADN-ul roșiilor cherry. Două dintre aceste gene sunt responsabile pentru momentul în care planta încetează să crească și începe să înflorească și să rodească. A treia controlează lungimea tulpinii plantei, potrivit The Cooldown.
O plantă mai compactă, care crește în ciorchini, chiar și pe navele spațiale
Rezultatul final este o plantă de roșii cherry mai compactă, care crește în ciorchini, precum strugurii și mai repede decât roșiile cherry nemodificate, în doar aproximativ 40 de zile. În acest fel, roșiile sunt mai ușor de cultivat în spații mai mici, controlate, cum ar fi fermele interioare, fermele urbane de pe acoperiș și chiar pe navele spațiale. Oamenii de știință și-au publicat rezultatele într-o lucrare din Nature Biotechnology.
Deși ideea „roșiilor spațiale” este incitantă, aplicarea imediată a acestor culturi modificate ar putea fi mai eficientă, deoarece poluarea cauzată de om face terenurile agricole mai limitate, cu numeroase provocări pentru culturi.
Amprentă de carbon redusă
„Acest lucru demonstrează cum putem produce culturi în moduri noi, fără a fi nevoie de pământ sau de adăugarea îngrășământului, în mod excesiv, care se scurge în râuri și pârâie”, a spus biologul Zach Lippman, unul dintre oamenii de știință din spatele proiectului. „Iată o abordare complementară pentru a ajuta la hrănirea oamenilor, la nivel local, și cu o amprentă de carbon redusă.”
Obiectivul proiectului, spun autorii, a fost „deplasarea unei părți din povara creșterii culturilor din întreaga lume” de pe umerii terenurilor agricole supra- impozitate „spre zone urbane și alte zone”.
Roșiile modificate genetic ar putea fi o nouă sursă de vitamina D
Anul trecut, cercetătorii au folosit editarea genetică pentru a dezactiva o anumită componentă din ADN-ul plantei, de roșii, ceea ce a sporit nivelurile de provitamina D3 atât în fructele, cât și în frunzele roșiilor. Această nouă cultură biofortificată ar putea fi benefică pentru milioane de persoane care suferă de deficiență de vitamina D.
Roșiile care au fost modificate genetic pentru a crea vitamina D, cunoscută uneori ca „vitamina soarelui,” ar putea fi o soluție simplă și de lungă durată la o problemă de sănătate la nivel mondial.
Cercetătorii au folosit editarea genetică pentru a dezactiva o anumită componentă din ADN-ul plantei, ceea ce a sporit nivelurile de provitamina D3 atât în fructele, cât și în frunzele roșiilor, potrivit Nature World News.
Roșiile conțin în mod natural în frunzele lor cantități extrem de scăzute ale unuia dintre componentele de bază ale vitaminei D3, provitamina D3 sau 7-dehidrocolesterol (7-DHC).
În mod normal, provitamina D3 nu se acumulează în fructele mature de tomate.
Grupul profesorului Cathie Martin de la John Innes Centre a utilizat editarea genetică CRISPR-Cas9 pentru a modifica codul genetic al plantelor de tomate astfel încât provitamina D3 să se acumuleze în fructele de tomate.
Frunzele plantelor modificate aveau până la 600 ugs de provitamina D3 pe gram de greutate uscată.