Roșiile țuguiate, cele mai periculoase roșii pentru sănătatea oamenilor

Agricultorii ne avertizează că roșiile țuguiate reprezintă un real pericol pentru sănătatea noastră. Se pare că această formă este caracteristică anumitor soiuri de roșii, dar ea poate sugera posibile anomalii. Unii agricultori insistă că ele arată așa pentru că sunt bulgărești, alți fermieri spun că moțul lor indică utilizarea substanțelor chimice pentru accelerarea procesului de coacere.

roșii țuguiate
SURSA FOTO: Dreamstime

Există foarte puține soiuri de roșii care, în mod natural, dezvoltă această formă. Roșiile care au un moț foarte pronunțat au fost probabil tratate cu stimulatori, fie pentru polenizare, fie pentru accelerarea coacerii fructelor. Multe dintre aceste soiuri de roșii sunt cultivate în sere sau grădini de legumicultori, care utilizează substanțe periculoase, cum ar fi Ethrel sau 2,4-D, pentru a forța coacerea. Aceste substanțe au fost interzise în trecut tocmai din cauza utilizării lor excesive.

„Putem vorbi de stimulatori aprobați, pe care pot să-i utilizeze cultivatorii, dar și interziși, care sunt mult mai concentrați. Aceștia provoacă formarea acelui mucron foarte dezvoltat. Se folosea în trecut și încă se mai folosește, din păcate, 2,4-D, un erbicid care a fost folosit mult timp ca stimulent pentru polenizare, chiar pentru maturare forțată a fructelor”, a explicat un cercetător al SCDL Buzău.

Cum se coc roșiile mai repede?

Roșiile se coc mai repede în felul următor: planta este udată cu soluții chimice sau se aplică direct la codiță un tampon de vată îmbibat în aceste substanțe. Ethrel sau 2,4-D determină o constricție care împiedică alimentarea plantei cu substanțe nutritive, încetinind creșterea fructului și accelerând procesul de coacere. Această practică este adesea folosită în scopuri comerciale, pentru a aduce recolta mai devreme pe piață.

Aceste metode de forțare a coacerii legumelor pot avea consecințe negative asupra sănătății consumatorilor deoarece substanțele chimice utilizate pot rămâne în roșii. De aceea, este crucial să fii atent la aspectul produselor pe care le achiziționezi și să preferi produse cultivate natural, fără utilizarea excesivă a substanțelor chimice.

Cum funcționează Ethrel?

Produsul „Ethrel” are autorizație pentru cultura fructelor și cerealelor în România. Totuși, nu este autorizat pentru legume deoarece este un segment de piață prea mic. Distribuitorii de pesticide nu consideră că merită să obțină autorizație pentru vânzarea a doar 100 de litri pe an. Este un regulator de creștere și un compus sintetic al etilenei. În mod natural, el este prezent în orice fruct ajuns la maturitate. Toate fructele care ajung în România sunt adesea livrate la aproximativ 50% coapte și sunt tratate cu etilenă în cutii. Ethrelul conține o substanță activă numită ethefon. Este un regulator de creștere înregistrat în multe țări. Este utilizat în aproximativ 60 de culturi, printre care se numără cerealele și bumbacul.