Roșiile sunt bogate în vitaminele A, B, C, E și K și conțin o cantitate mare de licopen, un antioxidant puternic care are rolul de a proteja ADN-ul celular. Un alt beneficiu al consumului de roșii este protejarea sistemului osos, fiind bogate în calciu și magneziu. Ce se întâmplă însă dacă nu avem mereu la dispoziție roșii proaspete? Conservarea este o metodă clasică, deși, fără metodele adecvate, riscăm să le contaminăm cu bacterii. Ar fi mai simplu dacă le-am îngheța? Acest site explică dacă este cea mai bună alegere pentru a păstra roșiile de vară și pentru la iarnă.

Congelarea este cea mai ușoară metodă de conservare a roșiilor. Desigur, gustul nu va fi la fel cu cel al roșiilor proaspete, abia culese din grădină. O roșie care a stat la congelator își va schimba textura și gustul. Apa din fructe și legume începe  să iasă din ele atunci când sunt înghețate, făcând ca fibrele lor să se rupă. Rezultatul este un produs mai moale și, desigur mai apos. Dacă roșia congelată nu e tocmai ce ne dorim pentru o salată, poate fi perfectă pentru sosuri, supe și tocane.

Cu coajă sau fără?

Coaja roșiei poate fi mai amară decât pulpa sa dulce, ceea ce o face mai puțin dorită pentru sosuri. Dacă vreți ca supele sau sosurile să fie mai dulci, coaja roșiilor este indicată atunci când le congelăm. Congelarea roșiilor este extrem de simplă. Puteți să tăiați roșiile în cubulețe, să le feliați sau să le înghețați întregi, cu sau fără coajă.

Blanșarea este importantă

Blanșarea roșiilor este perfectă pentru a curăța ușor roșiile înainte de congelare.  Alegeți întotdeauna roșii bine coapte și nedeteriorate. Spălați-le sub jet de apă. Scoateți-le tulpinile iar pe partea de jos faceți o tăietură transversală cu un cuțit ascuțit. Pregătiți un vas cu ​​apă rece și gheață. Puneți o oală cu apă la fiert. Când clocotește, scufundați roșiile, timp de cel mult 30 de secunde. Apoi scoateți-le repede și scufundați-le, dar de data această în apă cu gheață. Dacă roșiile rămân mai mult timp în condiții cu temperaturi foarte scăzute, enzimele din coajă își pot schimba culoarea, textura și aroma. De aceea este foarte bine dacă le blanșați dacă intenționați să le păstrați la congelator.

Cum se congelează roșiile

Pasul 1: Pregătirea

Folosiți un cuțit pentru a îndepărta tulpinile roșiilor, pe care le aruncați. Apoi faceți un „X” în coaja lor, pentru a vă asigura că se va desprinde cu foarte puțin efort.

Pasul 2: Blanșați-le

Pregătiți un vas cu ​​apă rece și gheață. Puneți o oală cu apă la fiert. Când clocotește, scufundați roșiile astfel pregătite, timp de cel mult 30 de secunde. Apoi scoateți-le repede și scufundați-le, dar de data această în apa cu gheață.  Ca urmare a blanșării, lichidul de sub pieliță se va dilata, iar după răcire se va contracta, se va încreți și se va desprinde foarte ușor.

Pasul 3: Eliminați semințele

Odată ce roșiile s-au răcit, folosiți un cuțit pentru a îndepărta ușor coaja. Tăiați roșia în jumătate și folosiți o lingură pentru a răzui semințele din pulpă, pe care le aruncați.

Pasul 4: Congelarea

Tăiați roșiile cum doriți și puneți-le pe o tavă de copt, tapetată cu hârtie pergament. Puneți hârtia în congelator și congelați timp 30 de minute sau până când se solidifică. Transferați roșiile congelate într-o pungă de plastic și etichetați punga cu data. Conținutul trebuie să stea la congelator până la un an. De asemenea, puteți să pasați roșiile și să le puneți direct în punga de congelare sau să le congelați întregi.