Rosneft, ca şi Garprom, a început să ceară plata în ruble pentru produsele sale petroliere
Rosneft, cel mai important grup petrolier din Rusia, merge pe exemplul impus de Vladimir Putin în cazul Gazprom şi a început să ceară plata în ruble pentru produsele sale.
Mai exact, Rosneft a oferit produse petroliere de la rafinăriile sale pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitaţie care necesită plata anticipată în ruble, potrivit informaţiilor venite de la trei surse din piaţă, notează agenţia Reuters.
Reamintim că, anterior, Vladimir Putin a cerut ca toate gazele naturale vândute de către Gazprom să fie plătite în ruble.
Acum, cei de la Rosneft urmează şi ei aceste indicaţii şi cer plata anticipată în proporţie de 100% şi conversia plăţii în ruble pentru achiziţia petrolului său.
Săptămâna trecută, Rosneft a oferit 6,5 milioane de tone de ţiţei prin licitaţii, pentru încărcare în perioada mai-iunie, solicitând pentru prima dată plata anticipată integrală în ruble.
Totuşi, gigantul din Rusia nu a reuşit să asigure vânzări, având în vedere că termenii s-au dovedit greu de respectat, au precizat sursele Reuters.
În ciuda acestui eşec, Rosneft a cerut aceleaşi condiţii pentru volumele de produse petroliere.
Ce pot face totuşi cumpărătorii care nu pot plăti petrolul în ruble?
Rosneft a oferit cumpărătorilor opţiunea să plătească în yuani chinezeşti, dolari americani, euro, dirhami din Emiratele Arabe Unite şi lire turceşti, acolo unde nu este posibil să plătească în ruble.
Orice altă opţiune ar fi supusă negocierii şi ar putea fi refuzată de către Rosneft.
Au fost invitate licitaţii pentru aproximativ 2 milioane de tone de păcură şi motorină, 1,4 milioane de tone de nafta şi 1 milion de tone de motorină marină, au adăugat traderii. Licitaţiile s-au încheiat pe 25 aprilie, iar rezultatele ar trebui anunţate cel târziu pe 13 mai, au precizat sursele.
Uniunea Europeană nu a impus încă o interdicţie a importurilor de produse petroliere din rafinăriile ruseşti, dar ia în considerare opţiunile de reducere a importurilor de petrol rusesc, ca parte a noilor pachete de sancţiuni.
Majoritatea volumelor de produse petroliere de la Rosneft încărcate în 2022 au fost vândute cumpărătorilor prin contracte pe termen, dar recent mulţi dintre aceştia au decis să reducă cumpărarea de produse petroliere ruseşti pe fondul precauţiei cu privire la sancţiunile occidentale şi la problemele legate de plăţi şi transport.