Datele au fost publicate în ajunul unui discurs foarte așteptat al președintelui Vladimir Putin în fața Parlamentului, cu câteva zile înainte de prima aniversare a lansării ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie.
„Contracția de 2,1% a PIB-ului rusesc în 2022 a fost mai mică decât se aștepta și este în concordanță cu o expansiune în trimestrul al patrulea, oferind dovezi suplimentare care sugerează că economia s-a stabilizat după lovitura inițială cauzată de sancțiunile din trimestrul al doilea”, a declarat Liam Peach de la Capital Economics.
„Chiar și așa, impulsul economiei rusești rămâne slab și, având în vedere că se acumulează vânturi frontale pentru activitate, este probabil să dureze până la sfârșitul acestui an înainte ca Rusia să se angajeze într-o redresare susținută”, a adăugat el.
Rusia a făcut față sancțiunilor Occidentului
Cifra a fost mai bună decât contracția de 2,9% prognozată de Ministerul Dezvoltării Economice în septembrie și decât scăderea de aproximativ 3% a produsului intern brut (PIB) așteptată de banca centrală.
Cifra Rosstat a fost, de asemenea, mai bună decât scăderea de 2,5% evocată de Putin în urmă cu o lună și departe de previziunile apocaliptice atunci când națiunile occidentale au început să aplice sancțiuni Rusiei după invazia Ucrainei în februarie anul trecut.
Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că se așteaptă la o contracție mai moderată de 2,2% în loc de scăderea de 3,4% pe care o prognozase anterior și a spus că se așteaptă ca Rusia să aibă o creștere economică ușor pozitivă în 2023.
În timp ce numeroși analiști pun la îndoială fiabilitatea statisticilor rusești, având în vedere lipsa sporită de transparență de la invazie, economia rusă a demonstrat rezistență în fața sancțiunilor, după ce guvernul și banca centrală au luat măsuri rapide.
Inflația din Rusia va scădea în 2023
Între timp, inflația anuală a fost stabilă în ianuarie la aproximativ 12%, după ce în aprilie a urcat la 17,8% – cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii – în momentul în care primele sancțiuni occidentale au început să își facă simțită efectul.
La începutul lunii februarie, banca centrală a Rusiei a declarat că se așteaptă ca inflația anuală să scadă între 5% și 7% în acest an și până la 4% în 2024.
Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat că se așteaptă ca economia să revină pe creștere la mijlocul acestui an.
Ea a oferit un interval de la -1,0% la +1,0% pentru PIB-ul din acest an.