Două dintre cele mai cunoscute companii britanice, banca Rothschild şi firma de avocatură Freshfields, au obţinut beneficii financiare, în trecut, din afacerile cu sclavi, potrivit Financial Times. Ambele companii au fost adesea caracterizate ca oponenţi ai sclaviei. În cazul Rothschild, documente din arhiva naţională a Marii Britanii arată că întemeietorul instituţiei de credit, Nathan Mayer Rothschild, a obţinut venituri folosind sclavi drept garanţii pentru împrumuturile acor
Două dintre cele mai cunoscute companii britanice, banca Rothschild şi firma de avocatură Freshfields, au obţinut beneficii financiare, în trecut, din afacerile cu sclavi, potrivit Financial Times.
Ambele companii au fost adesea caracterizate ca oponenţi ai sclaviei. În cazul Rothschild, documente din arhiva naţională a Marii Britanii arată că întemeietorul instituţiei de credit, Nathan Mayer Rothschild, a obţinut venituri folosind sclavi drept garanţii pentru împrumuturile acordate proprietarilor de sclavi.
Informaţiile îi vor surprinde pe cei familiari cu rolul lui Rothschild în organizarea împrumutului prin care guvernul britanic a ajutat proprietarii de sclavi când sclavia a fost abolită, în anii 1830, notează Financial Times. Creditul a reprezentat cea mai costisitoare acţiune de salvare a unei ramuri industriale, ca procent din cheltuielile guvernamentale anuale. Echivalentul de azi al sumei este mai mare, chiar, decât programul de salvare a sistemului bancar implementat anul trecut de guvern.
Sclavia, generalizată în economia britanică
În privinţa fondatorului firmei de avocatură Freshfields, documentele arată că el şi fiul său aveau mai mulţi clienţi proprietari de sclavi, în marea lor majoritate din Caraibe. Avocaţii administrau proprietăţile deţinătorilor de sclavi şi, într-un caz, au încercat să pretindă onorarii prin intermediul programului prin care guvernul a compensat proprietarii după abolirea sclaviei.
Informaţiile subliniză „cât de generalizată era sclavia în structura economei britanice în anii 1830”, a afirmat Niall Ferguson, profesor de istorie la Universitatea Harvard.
Nathan Mayer Rothschild, un promotor al libertăţilor civile
Potrivit băncii Rothschild, Nathan Mayer Rothschild a fost un promotor al libertăţilor civile. Totodată, Freshfields susţine că James William Freshfield a fost un membru activ al unei societăţi religioase consacrată abolirii comerţului cu sclavi.
Companiile pentru care au fost dovedite legături cu sclavia au fost presate să facă restituiri. Astfel, banca americană de investiţii, JPMorgan, a înfiinţat un fond de şcolarizare de cinci milioane de dolari pentru studenţii negri, după ce în 2005 şi-a cerut scuze pentru legăturile instituţiei de credit cu sclavia.
Tot în 2005, Lehman Brothers şi-a cerut scuze pentru legăturile predecesorilor cu sclavia. Măsuri similare au luat şi Wachovia Bank sau Bank of America.
În 2006, premierul Marii Britanii, Tony Blair, şi-a exprimat „profundul regret” pentru rolul jucat de statul pe care îl reprezintă în comerţul cu sclavi. Săptămâna trecută, Senatul SUA a votat o rezoluţie prin care îşi cere scuze pentru sclavie şi segregare.
SURSA: Mediafax