Criza din Grecia nu este decât ”partea vizibilă a icebergului”, având în vedere că multe ţări cu economie dezvoltată se confruntă cu problema acumulării de datorii publice, a avertizat marţi la Londra economistul Nouriel Roubini, unul dintre rarii experţi care au prezis criza creditului, relatează AFP.
„Ceea ce se întâmplă în Grecia nu este decât vârful icebergului privind problemele referitoare la datorie şi deficite publice, în multe ţări dezvoltate, nu numai din zona euro, ci şi în Regatul Unit, SUA şi Japonia”, a declarat Roubini într-o conferinţă organizată de London School of Economics.
Roubini, invitat de prestigioasa instituţie de învăţământ pentru a-şi prezenta cartea „Crisis Economics”, a estimat că ”are loc o relansare economică, dar ţările n-au rezolvat problemele de fond, şi că viitoarea etapă a crizei ar putea fi una a datoriilor publice, care ar provoca o revenire la recesiune”.
Roubini a reafirmat totodată, cum a indicat deja în urmă cu mai multe săptămâni, că „există posibilitatea destrămării zonei euro”, deoarece Grecia şi alte ţări din zona euro trebuie să-şi reducă datoria, dar şi să-şi redreseze competitivitatea.
Or, cu excepţia cazului în care se recurge la reţete politice foarte greu de pus în practică, aceste ţări s-ar putea să n-aibă altă opţiune decât să părăsească uniunea monetară, a estimat Roubini.
„Una sau mai multe ţări din zona euro ar putea eşua” în problema datoriei lor şi „altele, cele mai slabe din uniunea monetară, ar putea decide c-ar fi mai bine dac-ar părăsi-o”, este de părere expertul.
Referitor la rădăcinile actualei crize, Nouriel Roubini, care predă la Universitatea din New York şi care conduce, de asemenea, un cabinet de consultanţă, a apărat din nou o reformă mai radicală în sectorul bancar, apreciind propunerile G-20 ca fiind „insuficiente”.
„Avem nevoie de reforme mai radicale. Instituţiile financiare nu sunt numai prea mari pentru a eşua, ci şi prea mari pentru a fi salvate, şi ele trebuie făcute mai mici”, a afirmat Roubini.
SURSA: Agerpres