De la începutul anului s-au înregistrat o serie de evoluţii pozitive ce au mai sporit încrederea investitorilor. Datele macroeconomice din Statele Unite s-au îmbunătăţit; marile companii din economiile avansate au rămas extrem de profitabile; creşterea economică a încetinit moderat în China şi în pieţele emergente, iar riscul intrării Greciei în incapacitate de plată a mai scăzut ca urmare a acordului de salvare convenit luni noapte la Bruxelles.
Mai mult decât atât, Mario Draghi, noul preşedinte al Băncii Centrale Europene pare dispus să facă orice este necesar pentru a îngrijorările din sistemul bancar al zonei euro şi să menţină scăzută rata dobânzii. În plus, băncile centrale din economiile avansate şi cele emergente au făcut injecţii masive de lichiditate.
În ciuda acestor veşti bune, economistul american Nouriel Roubini identifică patru riscuri, într-o analiză pentru site-ul Project Syndicate.
În primul rând, economistul susţine că zona euro se confruntă cu o recesiune puternică, mai ales la periferie, dar şi în cadrul economiilor centrale, în contextul în care ultimele informaţii indică o scădere a producţiei în Germania şi Franţa.
În al doilea rând, Roubini susţine că acum există dovezi privind scăderea performanţei economice în China şi în restul Asiei. "În China, încetinirea ritmului de creştere economică este evidentă. Creştere a exporturilor a scăzut dramatic, iar creşterea importurilor, un semn al exporturilor viitoare, a scăzut, de asemenea", atenţionează economistul. El semnalizează că şi investiţiile chineze rezidenţiale şi activităţile imobiliare au înregistrat o încetinire bruscă, pe fondul scăderii preţurilor la case. Şi investiţiile în infrastructură sunt în scădere, multe proiecte feroviare de mare viteză fiind puse în aşteptare, iar guvernele locale se luptă pentru a obţine finanţare, în contextul condiţiilor tot mai grele de creditare.
Al treilea risc identificat de Roubini este legat de ritmul de redresare economică a Statelor Unite. "În timp ce datele din SUA au fost surprinzător de încurajatoare, ritmul de creştere pare să se fi stabilizat. Înăsprirea fiscalităţii va creşte în 2012 și 2013, contribuind la o încetinire a creşterii economiei", crede analistul.
În cele din urmă, riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu sunt în creştere, din cauza posibilităţii unui răspuns militar israelian la ambitiile nucleare ale Iranului. "În timp ce riscul unui conflict armat rămâne scăzut, războiul de cuvinte se intensifică, la fel şi războiul secret împotriva Iranului, în care s-au angajat Statele Unite şi Israelul".
"Cu atât de multe riscuri, în atât de multe locuri, investitori, investitorii vor preţui mai mult activele lichide în cadrul portfoliilor lor. Acest lucru este un motiv în plus să credem că economia globală este departe de a înregistra o redresare echilibrată şi sustenabilă", conchide Roubini.