Eforturile moderatorului dezbaterii de a stârni audienţa la discuţii au fost ignorate, din moment ce marea majoritate votase deja împotriva propunerii ca statul grec să-şi declare falimentul şi să se retragă din zona euro.
Peste 72% dintre cei chestionaţi înainte de dezbatere s-au opus ieşirii Greciei din zona euro, doar 9% declarându-se în favoarea moţiunii. După două ore de discuţii academice plictisitoare, un al doilea sondaj a crescut proporţia celor care se opun ieşirii din uniunea monetară la 75%, dar şi minoritatea susţinătorilor ideii, la 9,8%.
"Audienţa nu a fost una reprezentativă pentru situaţia cu care se confruntă grecii în viaţa de zi cu zi", a fost de părere profesorul Costas Lapavitsas de la Universitatea din Londra. "O altă audienţă ar fi răspuns total diferit în faţa optiunilor afişate pe panoul de dezbatere", a continuat el.
În fapt, argumentele oratorilor au fost extrem de slabe şi chiar contradictorii, comentează Athens News.
Parlamentarul britanic Denis MacShane a condamnat batjocura şi umilinţa continuă la care sunt supuşi grecii de o zonă euro "dominată de politicieni incapabili, falşi economişti şi bancheri lacomi", dar i-a cerut ţării să rămână în uniunea monetară şi să lupte pentru o uniune mai democratică.
"Poate societatea elenă să supravieţuiască următorilor cinci ani de depresiune economică, după cinci ani de recesiune?", a întrebat Roubini, fără a obţine, însă, vreun răspuns din partea audienţei pro-euro. De altfel, economistul nu a reuşit să vină cu propuneri privind o ieşire ordonată a Greciei din zona euro, concentrându-se mai mult pe combaterea argumentelor altor participanţi la discuţii, mai notează Athens News.
Mai mult, dezbaterea s-a axat pe ideea că statul elen poate încă alege între a părăsi sau rămâne în zona euro, împotriva "dictatului" noilor lideri ai Europei, "din Berlin, Paris sau Amsterdam".