Profesorul Nouriel Roubini, cel care a anticipat actuala criză economică, a declarat că se aşteaptă ca pieţele financiare să sufere din nou o cădere a acţiunilor.

Roubini este de părere că valoarea acţiunilor listate pe bursele internaţionale, precum şi preţurile materiilor prime vor suferi deprecieri uriaşe în perioada următoarelor luni. Motivul adus de economist este următorul: „Pieţele au crescut foarte mult şi foarte rapid”.

„Cred că va apărea la un moment dat un risc de corecţie, mai ales în momentul în care pieţele financiare vor realiza faptul că revenirea economică nu este în formă de V, ci în formă de U”.

Conform previziunilor economistului, acest moment ar putea avea loc în trimestrul al patrulea al acestui an, sau în primul trimestru al anului viitor.

Argumentele aduse de Roubini par să nu fie chiar lipsite de temei. Bursele au crescut într-adevăr extrem de mult într-un timp relativ scurt. De exemplu, indicele DAX al Bursei de la Frankfurt a crescut cu 25% din luna martie până acum, iar S&P 500 s-a apreciat cu 22%.


Roubini este profesor de economie la Stern School of Business din cadrul New York University şi CEO al firmei de consultanţă financiară RGE Monitor. A făcut misiuni de cercetare la Fondul Monetar Internaţional, Federal Reserve, Banca Mondială şi Banca Israelului. S-a născut în Turcia, dar a locuit multă vreme în Iran şi Israel. Acum este cetăţean american şi vorbeşte fluent limbile engleză, persană, italiană şi ebraică.

Este cunoscut drept „Dr. Doom” din cauza predicţiilor extrem de pesimiste pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Este unul dintre puţinii economişti care au prevăzut actuala criză financiară, iar momentul declanşării crizei l-a scos practic din anonimat. De la începutul acesteia şi până acum a fost solicitat de nenumărate ori pentru comentarii sau analize. Este prezent în foarte multe emisiuni şi dezbateri ale presei americane, dar şi la evenimente şi conferinţe cu teme economice din întreaga lume.

SURSA: „Le Temps”

DETALII:
Citeşte şi Alan Greenspan: „Lumea va suferi o nouă criză financiară”.